Linkovi

SAD povlače sve vojnike iz Avganistana?


Predsednik Obama preneo je poruku avganistanskom predsedniku Karzaiju da će se Pentagon pripremiti za povlačenje svih vojnika iz Avganistana ukoliko se ne potpiše bilateralni bezbednosni sporazum.

Predsjednik Barak Obama naložio je Pentagonu da se pripremi za povlačenje svih snaga iz Avganistana do kraja godine, ukoliko se ne potpiše dugo odlagani bezbjednosni sporazum sa tom zemljom

Portparol Bijele kuće Džej Karni rekao je da je Obama, u današnjem telefonskom razgovoru, prenio tu poruku avganistanskom kolegi Hamidu Karzaiju.

Prema Karnijevim riječima, predsjednik je rekao Karzaiju da će Vašington ostaviti otvorenom mogućnost da se sporazum potpiše tokom godine, ali da će sa dužim odlaganjem potpisivanja, biti i veća vjerovatnoća da će buduća američka misija u Avganistanu biti manja i po obimu i po ambiciji.

Sekretar za odbranu Čajk Hejgel rekao je da će Pentagon planirati propisano povlačenje, kao i američko učešće u misiji NATO-a koja je usredsređena na obuku, savjetovanje i pomoć avganistanskim bezbjednosnim snagama.

Prema Bilateralnom sporazumu o bezbjednosti (BSA), deset hiljada američkih vojnika ostalo bi u Avganistanu u narednih deset godina kao podrška tamošnjim snagama. Avganistanski predsjednik je međutim više puta kritikovao američke vojne operacije u njegovoj zemlji, naročito upade u avganistanske domove. Takođe je zatražio garancije u pogledu održavanja dijaloga sa Talibanom, prije potpisivanja sporazuma.
XS
SM
MD
LG