Linkovi

Preporuke za izmenu aktivnosti NSA


Protesti protiv programa nadzora Agencije za nacionalnu bezbednost
Protesti protiv programa nadzora Agencije za nacionalnu bezbednost

Nezavisna komisija predložila je mere za bolju zaštitu građanskih sloboda, kao i pažljivu analizu posledica prikupljanja obaveštajnih podataka

Bijela kuća objavila je izvještaj nezavisne komisije koja je preispitivala američku obavještajnu praksu i dala preporuke koje bi trebalo da posluže kao osnova za izmjenu procedura u okviru kojih funkcioniše Agencija za nacionalnu bezbjednost. Predsjednik Barak Obama juče je sa članovima komisije razgovarao o 46 preporuka za izmjenu američkih mjera nadzora.

Američka administracija više puta je navodila da razmatra načine kako da se najbolje iskoriste kapaciteti za prikupljanje obavještajnih podataka da bi se zaštitila nacionalna bezbjednost, a da se istovremeno ne prekrše građanske slobode i privatnost građana.

Nezavisna komisija sada predlaže mjere za bolju zaštitu građanskih sloboda, kao i pažljivu analizu posljedica prikupljanja obavještajnih podataka. Takođe traži da se zaštiti privatnost državljana drugih zemalja. Profesor prava na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Stiven Vladak, kaže da je to važno zato što ni američki državljani u inostranstvu nisu zaštićeni američkim ustavom..

"Suštinsko pitanje u pogledu onih koji nisu američki državljani i koji žive van Sjedinjenih Država jeste da li postoje načini da se poboljša zaštita privatnosti i povećaju ograničenja na ovlašćenja za nadzor, odnosno da li postoje načini da Kongres izglasa oštrije mjere zaštite kako bi se osiguralo da NSA ne sakuplja sve informacije koje može, već da to samo radi iz opravdanih razloga.”

U Bijeloj kući, portparol Džej Karni rekao je da predsjednik Obama neće odmah donijeti odluke u vezi sa izvještajem od 300 stranica.

"Neće donositi ishitrene odluke. Pažljivo će razmotriti izvještaj. Cjelokupna interna inspekcija neće biti okončana do januara. Nakon toga, predsjednik će moći nešto više da kaže o rezultatima tog procesa.”

Komisija je, po nalogu direktora nacionalnih obavještajnih službi, preispitivala procedure u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, nakon tvrdnji bivšeg kontraktora Edvarda Snoudena da je NSA prikupljala podatke o privatnim telefonskim pozivima građana. Karni je priznao da su Snoudenova otkrića imala efekta, uz napomenu da je predsjednik pokrenuo istragu sa namjerom da se unesu izmjene u američki program za nadzor.

"...Izmjene koje će biti važne čak i dok jasno stavljamo do znanja da je posao koji obavljaju NSA i drugi djelovi obavještajne zajednice ključan za bezbjednost Sjedinjenih Država, američkog naroda i naših saveznika i da nećemo ugroziti poteze koje preduzimamo u vezi sa bezbjednošću zemlje. "

Predsjednik Obama ranije je branio program nadzora, ali i obećao veću transparentnost u pogledu njegove primjene.
XS
SM
MD
LG