Linkovi

SAD uvele sankcije Iranu zbog raketne probe


Raketna proba u Iranu (arhivski snimak)

Američki Sekretarijat za finansije saopštio je da su uvedene nove sankcije Iranu zbog nedavne raketne probe te zemlje.

Sankcionisano je trinaest pojedinaca i 12 entiteta. Među njima su mreže za podršku Iranu u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koje su pomagale Teheranu da nabavi tehnologiju i materijal potreban za razvoj programa za balističke projektile.

Sekretarijat za finansije naveo je da su sankcije takođe uvedene pojedincima i mrežama koje sarađuju sa elitnim snagama iranske Revolucionarne garde, Kuds, te libanskom terorističkom organizacijom Hezbolah.

"To su samo početni koraci u odgovoru na iransko provokativno ponašanje, koje je neodrživo i neprihvatljivo", saopštio je visoki zvaničnik administracije i dodao: "Sarađivaćemo sa Iranom kada poštuje svoje međunarodne obaveze, istovremeno naglašavajući spremnost da se agresivno suprostavimo iranskim destabilizujućim aktivnostima".

Odluka o uvođenju sankcija rezultat je tekućeg procesa koji obuhvata konsultacije sa ključnim američkim agencijama i saveznicima, objasnili su američki zvaničnici.

Portparol Bele kuće Šon Spajser je u petak ponovio oštar stav administracije o Iranu.

“Predsednik Tramp će da uradi sve što može da osigura da je Iran pod kontrolom. I dalje će da bude oštar u pogledu Irana, na način koji nije bio pristan tokom prethodnih osam godina."

Spajser je dodao da sve opcije i dalje na stolu iako, kako je istakao, predsednik razume posledice pribegavanja vojnoj akciji.

Predsednik Tramp je ranije u petak na Tviteru direktno upozorio Teheran.

"Iran se igra vatrom, oni ne cene koliko je predsednik Obama bio fin prema njima, ja nisam", poručio je Tramp.

Iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif je takođe na Tviteru u petak izjavio da Iran ostaje nepokolebljiv na američke pretnje.

"Iran nije zastrašen pretnjama, jer crpimo bezbednost od našeg naroda", naveo je Zarif.

Sankcije su prva konkretna akcija nove administracije protiv Irana, od kako je ta zemlja upozorena ove nedelje nakon što je testirala projektil.

XS
SM
MD
LG