Linkovi

Snežna oluja zahvatila i severoistok SAD


Sneg u Nju Hempširu, na severoistoku SAD

Smrtonosni olujni sistem, koji je proteklih dana doneo tornada, poplave i sneg širom Sjedinjenih Američkih Država polako se kreće prema istoku zemlje.

Veliko nevreme odnelo je najmanje 46 života u poslednjoj nedelji, a danas prvu snežnu oluju ove zime nailazi građani na američkom severoistoku.

Posle neobično toplog decembra, u Masačusetsu od jutros pada prvi sneg... lopate i vreće soli nestale su sa rafova u prodavnicama. U državi Njujork, grtalice su spremne.

Vremenske neprilike širom zemlje omogućile su im prikaz onoga što ih čeka – počev od snažnog vetra i zaleđenih drumova u Viskonsinu, preko poplava u Mizuriju, gde se broj smrtnih slučajeva dvocifren. U Nju Meksiku, na jugozapadu zemlje, Beti i Džimi Anderson proveli su 20 sati zatrpani u svom automobilu, pre nego što su ih spasioci izvukli tako što su polomili prednje staklo na vozilu.

"Moja žena se tresla od hladnoće, tako da sam ja prešao na suvozačko sedište, jer je moje bilo puno snega, od pokušaja da se izvučemo i onda smo se grlili", priča Džimi.

I oni koji su leteli avionom nisu mogli ništa drugo nego da čekaju. Samo juče skoro tri hiljade letova je otkazano u SAD – navodi služba za praćenje civilnog vazduhoplovstva „Flightware“. Olujni sistem takođe je izazvao nova tornada – terorišući delove Floride i Arkanzasa.

U međuvremenu, u okolini Dalasa započelo je rasčišćavanje oblasti gde su tornada na prostoru od oko 65 kilometara uništila sve pred sobom i usmrtila 11 ljudi. SAD nisu jedina zemlja koja se suočava sa ekstremnim vremenskim neprilikama.

Argentina je juče proglasila vanredno stanje oblasti oko grada Konkordija, gde je zbog najgorih poplava u poslednjih pola veka evakuisano više od 20 hiljada ljudi. Zajedno sa evakuacijama u okolnom Brazilu, Paragvaju i Urugvaju ta brojka prevazilazi 100 hiljada ugroženih. U Brazilu, gde je takođe proglašeno vanredno stanje, u držvi Sao Paolo su u današnjem klizištu stradale četiri osobe.

Nevreme besni i u Velikoj Britaniji, gde se stanovnici Jorka, na severu Engleske, takođe bore sa poplavama i veoma su kivni na – ono što smatraju – neodgovarajućim odgovorom vlade Dejvida Kamerona.

XS
SM
MD
LG