Linkovi

SAD: Pripreme za rekordan sneg


Milioni ljudi duž američke istočne obale pripremaju su za veliko snežno nevreme ovog vikenda, dok je u pojedinim područjima već proglašeno vanredno stanje

Istočna obala SAD sprema se za veliko snežno nevreme ovog vikenda. Prema prognozama meteorologa, američka prestonica mogla bi da se nadje zatrpana pod više od pola metra snega. Novo nevreme moglo bi da obori rekord postavljen tokom oluje 1922. Već sada, manji sneg sinoć je izazvao košmar za gradjane i putnike u Vašingtonu i okolini.

Vašington se sprema za veliku mećavu, a proba nije bila uspešna.

Veoma nam je žao zbog neadekvatnog odgovora. Takodje proglašavam vanredno stanje zbog snega”, saopštila je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer.

Gradonačelnica Vašingtona je obećala bolju pripremljenost, nakon što je manje od pet centimetara snega izazvalo ovakve prizore…

“Vožnja kući je bila baš gadna. Trebalo nam je sat vremena da predjemo četiri milje, onda smo rešili da hodamo ali su i trotoari bili prilično zaledjeni”, kaže jedna stanovnica Vašingtona.

Čak se i predsednički avion zatekao u ledenim uslovima a automobili u Obaminoj pratnji ševrdali su po klizavim ulicama.

Dok se gradjani spremaju za oluju, mnogi su na društvenim mrežama iskazali nezadovoljstvo zbog nedovoljnih mera na drumovima. Neki su poručivali sekretarijatu za saobraćaj Virdžinije – “potrebna nam je so na putevima!”.

Već prve pahulje su paralisale saobraćaj, izazivajući nesreću, za nesrećom. Ukupno je prijavljeno 776 saobraćajnih udesa, i primljeno skoro 400 poziva iz onesposobljenih vozila.

Dok meteorolozi predvidjaju i do 60 centimetara snega na Istočnoj obali ovog vikenda, samoposluge su opustošene a vlada i nestašica lopata za sneg. A komšija sa mašinom za čišćenje snega je ovih dana je najpopularniji čovek u gradu.

XS
SM
MD
LG