Linkovi

Obama i Stoltenberg o borbi protiv ID


Predsednik Obama i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Ovalnoj kancelariji Bele kuće 26. maja 2015.

Posle razgovora sa predsednikom Obamom, generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da se Alijansa priprema da se suoči sa izazovima koji potiču sa Bliskog istoka i Severne Afrike.

Posle nedavnog napredovanja boraca Islamske države u Iraku i Siriji, medjunarodna zajednica je iskazala podršku naporima da se pruži otpor toj ekstremističkoj grupi. Američki predsednik Barak Obama juče je u Beloj kući razgovarao o strategijama borbe protiv Islamske države i globalnog terorizma sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom.

Predsednik Obama je jasno stavio na znanje da su SAD predane borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih pretnji, u partnerstvu sa drugim zemljama.

“Tesno saradjujemo sa saveznicima u NATO-u i gradimo partnerstvo sa drugim zemljama kako bismo rešavali pitanja borbe protiv terorizma. Želimo da se postaramo da postoji efikasna koordinacija u borbi protiv Islamske države, jer su svih 28 članica NATO-a ujedno članice koalicije za podršku iračkoj vladi u borbi protiv ISIL-a.”

Posle razgovora sa predsednikom Obamom, generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da se Alijansa priprema da se suoči sa izazovima koji potiču sa Bliskog istoka i Severne Afrike.

"Mi se adaptiramo, reagujemo, povećavamo spremnost naših snaga. Evropski saveznici imaju vodeću ulogu u uspostavljanju snaga za brzo reagovanje, zajedničkih, kombinovanih snaga, a uz to imamo veliki doprinos Sjedinjenih Država.”

Jučerašnji sastanak se podudario sa objavljivanjem video snimka britanske vojske na kojem se vide njeni vazdušni udari na položaje Islamske države u severnom Iraku, uključujući bunkere i artiljeriju.

SAD pružaju savetodavnu podršku i vojnu opremu iračkoj vojsci. Medjutim, iračkim snagama je potrebna pomoć lokalnih paravojnih formacija. To nije idealna situacija, izjavio je analitičar Daglas Olivant za televiziju Alhura.

“Voleo bih da su to snage koje su striktno pod komandom iračke vlade ali to nije njihova realnost. Učešće tih paravojnih snaga je bolje nego da Islamska država opet osvoji Ramadi.”

Sjedinjene Države su upozorile iračku vladu da ne preduzima nikakve korake koji bi mogli da ponovo rasplamsaju sektaški konflikt.

XS
SM
MD
LG