Linkovi

Bajden: Snažan napredak, nastaviti reforme


Crnogorski premijer Milo Đukanović tokom današnjeg susreta sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović tokom današnjeg susreta sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom (gov.me)

Potpredsednik SAD je tokom susreta sa crnogorskim premijerom pozdravio snažan napredak Crne Gore u ispunjavanju uslova za članstvo u NATO, zatražio da se istraje u sprovođenju reformi i naglasio važnost jačanja demokratskih institucija

Crnogorski premijer Milo Đukanović sastao se večeras sa potpredsjednikom Sjedinjenih Država Džozefom Bajdenom.

U saopštenju iz Bajdenovog kabineta navodi se da je potpredsjednik pohvalio Crnu Goru kao cijenjenog partnera Sjedinjenih Država, koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu. Dvojica lidera razgovarala su o situaciji na Balkanu, kao i o zabrinutošću u pogledu nastavka ruskog pritiska na Ukrajinu.

Potpredsjednik Bajden je, kako se navodi, pozdravio snažan napredak koji je Crna Gora postigla u pogledu ispunjavanja uslova za članstvo u NATO i izrazio čvrstu podršku Sjedinjenih Država evro-atlantskim aspiracijama Crne Gore. Takođe je ohrabrio premijera da se istraje u naporima za sprovođenje reformi u oblastima odbrane, bezbjednosti i vladavine prava kako bi se pokazali konkretni rezultati uoči samita NATO-a u Velsu.

U tom kontekstu, navodi se u saopštenju, potpredsjednik je naglasio važnost snažnih napora da se ojačaju demokratske institucije, uključujući nezavisno sudstvo i slobodu medija, kao i da se zaštite manjinska prava.

Nakon sastanka u Bijeloj kući, premijer Đukanović je rekao da je tokom svih dosadašnjih razgovora sa američkim zvaničnicima pokazano puno razumijevanje za očekivanja Crne Gore od predstojećeg samita NATO-a u Velsu.

"Ovo nijesu bili razgovori na kojima je razgovarano o problemima, ovo su razgovori na kojima je izražavano poštovanje za ono što je Crna Gora uradila i u ovih osam godina od obnove nezavisnosti i u predreferendumskom periodu. Želim da istaknem da je ovdje veoma puno poštovanja za ono što je Crna Gora učinila u regionu, za dobrosusjedstvo koje ostvaruje sa svima, za ono što je Crna Gora učinila na planu promocije evropskih i evroatlantskih vrijednosti, za ono što Crna Gora čini na globalnom planu doprinoseći, kroz misiju ISAF i druge misije, obnovi stabilnosti i mira u ratom zahvaćenim područjima. Kao rezultat toga, rekao bih da se na intenciju Crne Gore da na samitu u Velsu dobije poziv za članstvo gleda kao na jedno legitimno očekivanje. Naravno, na nama je da nastavimo da vrijedno radimo i da proizvodimo dobre rezultate koji će učvrstiti argumente naših prijatelja, od kojih je svakako najvažniji zemlja domaćin kod koje se sada nalazimo u posjeti. Takođe vjerujemo da će sa vremenom, dakle u predstojećim mjesecima rasti pažnja i interes i evropskih partnera za temu proširenja NATO-a na predstojećem samitu u Velsu i vjerujem da ćemo te okolnosti dobro iskoristiti, da ćemo prezentirati jedan kontinuirani napredak koji ostvarujemo u sve četiri ključne oblasti i zato vjerujem da je naše realno očekivanje da će naš napredak biti primijećen na samitu u Velsu i da je u ovom trenutku naše očekivanje da dobijemo poziv sa tog samita takođe veoma realno. Generalno bih mogao kazati da dosadašnji tok posjete govori o jednoj uspješnoj posjeti."

Đukanović je dodao da je voma pozitivno ocijenjen napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu.

"Ali i sa moje strane se naravno potencira da smo veoma svjesni da taj posao nije završen, da tu treba da se radi ne samo do samita nego i posle samita, da će posebno napori koje uložimo na unapređenju vladavine prava biti višegodišnji napori. Ono što je ocjena koja je sada saopštena je da je progres dobar, da je pravac dobro odabran, da je tempo zadovoljavajući, da su rezultati evidentni, da treba nastaviti sa tim naporima i da je u tom slučaju veoma realno naše očekivanje da će se rezultati prepoznati i da će Crna Gora biti nagrađena kvalitetnim ocjenama na samitu u Velsu."

Crnogorski premijer je dodao je tokom razgovora sa potpredsjednikom Bajdenom i drugim zvaničnicima jasno stavljeno do znanja da su Sjedinjene Države svjesne važnosti daljeg proširenja NATO-a.

"Rekao bih da je to saznanje dodatno potencirano nakon krize u Ukrajini, nakon što smo nažalost svi postali svjesni da se posao u Evropi nije završio, da posao na Balkanu nije završen. To upućuje na potrebu daljeg snaženja evro-američkog partnerstva, a kao rezultat toga sigurno i dalje širenje NATO-a. Tako da mislim da su to neke okolnosti koje idu na ruku našem očekivanju. Naravno, to kao ni kriza u Ukrajini, samo po sebi ne otvara vrata. Mi moramo da obavimo svoj dio posla, ja sam ubijeđen da ćemo ga mi obaviti, a moja posjeta ovdje i razgovori su bili smao fokusirani na to da nakon što mi obavimo posao, u Evropi i Vašingtonu bude dovoljno senzibilnosti i pažnje da se taj progres primijeti i da se tema proširenja uvrsti u dnevni red samita NATO-a. Tu se ne govori o garancijama. Govori se o jednom povjerenju o kojem je mnogo govoreno na poslednjem sastanku, sa vrlo konkretnim podsjećanjem u kakvim je sve vremenima i kakvim je sve događajima to povjerenje iskovano i učvršćeno. Tako da na tragu tog povjerenja je govoreno i o očekivanju američke strane da ono što je realno ispunimo u susret samitu NATO-a, a isto tako rečeno da će u tom slučaju Amerika pokazati razumijevanje za crnogorsku intenciju da postane članica NATO-a i logično odigrati svoju važnu lidersku ulogu u evroatlantskoj zajednici.

Đukanović je podsjetio da je tokom poslednjih godinu dana napravljen snažan napredak kada je riječ o jačanju javne podrške za članstvo u NATO.

"Ono što bilježe istraživanja javnog mnjenja, to je 15 posto nove podrške biračke javnosti u Crnoj Gori crnogorskom članstvu u NATO-u. Poslednje istraživanje iz marta mjeseca je pokazalo da imamo 46 posto podrške javnosti članstvu u NATO. Mi smatramo da je progres evidentan i da je on rezultat ne samo ovih vanrednih okolnosti koje možda utiču na formiranje vrednosnih stavova nego i direktna posledica jedne promijenje strategije komunikacije sa javnošću. Mislimo da će se ta podrška nastaviti i da će dobiti na ubrzanju nakon upućivanja poziva Crnoj Gori."

Premijer Crne Gore rekao je da je između ostalog razgovarano o rezultatima u oblasti vladavine prava, kao i o slobodi medija, u kontekstu uvažavanja onoga što je urađeno u prethodnom periodu i potrebe da se dalje nastavi sa efikasnom akcijom države na zaštiti prava novinara i slobodnog izražavanja.

Mekejn: Crna Gora ispunila većinu uslova

Ranije danas, Đukanovića je na kapitol Hilu primio uticajni republikanski senator iz države Arizona Džon Mekejn, koji je posle toga za "Glas Amerike" izjavio da je to bio odličan sastanak.

"Glavno pitanje o kojem smo razgovarali bio je put Crne Gore do članstva u NATO-u, koji ja snažno podržavam. Pozvaćemo našu administraciju i NATO partnere da pomognu Crnoj Gori da postane članica NATO-a", rekao je Mekejn, dopdajući da su stvari u današnjem svijetu veoma nesigurene.

On je međutim istakao da je Crna gora vrlo važan partner i da zaslužuje ozbiljno razmatranje, a kako je rekao - "nadamo se i odobravanje" puta u NATO.

"Kao što znate postoje četiri glavna uslova koja su uglavnom ispunjena i potreban je dijalog između nas – NATO i Vlade Crne Gore - u pogledu eventualnih preostalih prepreka. Većina njih je već riješena".

Mekejn je pomenuo da je situacija nesigurna i zbog Krima i Ukrajine.

"Mislim da to ide u prilog tvrdnji da treba dalje širiti NATO. Čini mi se da je Crna Gora veoma mali, ali važan parner NATO-u. Mislim da možemo dalje, odnosno da preduzmemo dalje korake, mada se postavlja pitanje kakva će biti reakcija Evropljana zbog situacije u Ukrajini. Nisam siguran u tom pogledu. Američka Vlada ima par preostalih pitanja, koja nisu velika i to u pogledu reformi i određenih obaveza. Međutim, Kongres i članovi Senata su zadovoljni", zaključio je Mekejn.

Crnogorski premijer sinoć se sastao sa zamenikom državnog sekretara Vilijamom Bernsom koji je, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, rekao da Sjedinjene Američke Države cijene partnerski odnos sa Crnom Gorom i potvrdio opredjeljenje američke vlade za dalje produbljivanje saradnje na svim poljima.

Zamjenik državnog sekretara Berns je ocijenio pozitivnim ostvarene rezultate Crne Gore i na unutrašnjem i na vanjskopolitičkom planu, iskazujući spremnost Sjedinjenih Američkih Država da u tim procesima nastavi da pruža punu podršku Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG