Linkovi

SAD: Nastavak podrške Crnoj Gori


Crnogorski premijer Milo Đukanović (arhivski snimak)

Crnogorski premijer Milo Đukanović će se u okviru zvanične posete Sjedinjenim Državama danas sastati sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom

Susret potpredsednika Bajdena sa crnogorskim premijerom planiran je za danas u 4 sata poslepodne po lokalnom vremenu. Očekuje se da će glavna tema susreta biti ostvareni napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama, odnosno dobijanje američke podrške za aspiracije Crne Gore u pogledu septembarskog samita NATO-a u Velsu.

Sastanak Bajdena i Đukanovića probitno je bio zakazan za 19 mart, ali je odložen zbog hitne posete potpredsjednika SAD Poljskoj i Litvaniji, u svetlu krize u Ukrajini. Crnogorski premijer se sa visokim američkim zvaničnikom poslednji put sastao 20. januara 2010, kada je razgovarao i sa tadašnjom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Crnogorski premijer sinoć se sastao sa zamenikom državnog sekretara Vilijamom Bernsom koji je, kako je saopšteno iz Valde Crne Gore, rekao da Sjedinjene Američke Države cijene partnerski odnos sa Crnom Gorom i potvrdio opredjeljenje američke vlade za dalje produbljivanje saradnje na svim poljima.

Zamjenik državnog sekretara Berns je ocijenio pozitivnim ostvarene rezultate Crne Gore i na unutrašnjem i na vanjskopolitičkom planu, iskazujući spremnost Sjedinjenih Američkih Država da u tim procesima nastavi da pruža punu podršku Crnoj Gori.

Premijer Đukanović je upoznao sagovornika sa aktuelnim procesima u Crnoj Gori na političkom i ekonomskom planu, s posebnim akcentom na postignuća naše zemlje na putu u EU i NATO.

Crnogorski premijer se danas na Kapitol Hilu sastaje sa senatorom Džonom Mekejnom a sjutra , između ostalih, sa senatorima Benom Kardinom, Kristoferom Marfijem te predstavnicima crnogorskog kokusa.

Đukanovićeva poseta će biti prilika da se razgovara i o poboljšanju ekonomske i trgovinske saradnje SAD i Crne Gore, ali i o ukupnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, te o trenutno najvećim globalnim izazovima.
XS
SM
MD
LG