Linkovi

Holder o napadima bespilotnim letelicama


Attorney General Eric Holder testifies on Capitol Hill in Washington before the Senate Judiciary Committee, March 6, 2013.

Američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder, kaže da vlada ne namerava da koristi napade bespilotnim letelicama na tlu Sjedinjenih Država

Američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder, kaže da vlada ne namerava da koristi napade bespilotnim letelicama na tlu Sjedinjenih Država, ali da je moguće zamisliti „izuzetnu situaciju“ u kojoj bi predsednik mogao da naredi i domaći napad.

Holder je to rekao na jučerašnjem pretresu, odgovarajući na pitanja članova Senatskog odbora za pravosuđe o zakonskoj osnovanosti odluke Obamine administracije da koristi takozvane „dronove“ protiv pojedinaca u inostranstvu.

„Vlada nema nameru da vrši bilo kakve napade bespilotnim letelicama u Sjedinjenim Državama. Teško mi je da zamislim situaciju u kojoj bio to moglo da se dogodi. Mi u Sjedinjenim Državama već imamo mogućnost da za to koristimo svoje snage za održavanje reda.“

Holderov odgovor nije zadovoljio republikanskog senatora Renda Pola, koji je rekao da administracija nije bila zaista otvorena u pogledu vremena i mesta korišćenja bespilotnih letelica.

Četiri puta je upitan da li je ustavno ubiti nekoga u kafiću u Sijetlu, ili Hjustonu, ili Lujvilu, i on je neprekidno odgovarao da to nije prikladno, ali tu je važan jezik, jer znate, kada govorimo o ovome – prikladno nije dovoljno jak termin. To je kao kad predsednik kaže da ‘ne namerava’. A mi u stvari očekujemo da kaže da neće.“

Senator Pol je posle pretresa stao za govornicu u Senatu i započeo dugačku govoranciju, takozvani „filibaster“, da bi izazvao odlaganje glasanja o potvrdi nominacije Džona Brenana na položaj direktora Centralne obaveštajne agencije.

Senatski odbor za obaveštajnu delatnost je u utorak izglasao upućivanje Brenanove nominacije na glasanje u Senatu, pošto je administracija dostavila tajna legalna dokumenta koja pravdaju napade bespilotnim letelicama na američke državljane u inostranstvu. Brenan, glavni savetnik predsednika Obame za kontraterorizam, izjavio je da podržava napade bespilotnim letelicama.
XS
SM
MD
LG