Linkovi

Obama: Američki resursi nisu neograničeni


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Američka administracija je objavila novi dokument o strategiji nacionalne bezbednosti u kojem se, između ostalog, razjašnjava pristup nekim od međunarodnih izazova i takođe ističe da će SAD nastaviti da podržavaju aspiracije zemalja Balkana i istočne Evrope

Administracija predsednika Obame objavila je danas novi dokument o strategiji nacionalne bezbednosti.

U saopštenju tim povodom predsednik Obama je naveo da Amerika predvodi sa pozicija snage ali je upozorio da, koliko god resursi i uticaj Sjedinjenih Država bili veliki, oni nisu neograničeni.

„U kompleksnom svetu mnogi bezbednosni problemi sa kojima se suočavamo ne mogu da budu rešeni brzo i lako“, naveo je predsednik Obama.

Dokument na 35 stranica ne sadrži značajne promene u politici, ali nastoji da razjasni pristup Sjedinjenih Država nekim od medjunarodnih izazova - od borbe protiv ekstremista Islamske države do akcija Rusije u Ukrajini i jačanja Kine.

U delu o Evropi ističe se da Sjedinjene Države nastavaljaju svoju predanost Evropi, koja je slobodna, celovita i u miru, zato što je Evropa neophodan saveznik Amerike, kako u suočavanju sa globalnim bezbednosnim izazovima, tako i u promovisanju prosperiteta i očuvanju medjunarodnih normi.

Takodje se ističe da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju aspiracije zemalja Balkana i istočne Evrope ka evropskim i evro-atlantskim integracijama.

XS
SM
MD
LG