Linkovi

Tamičenje mladih naučnika u SAD


Pobednica takmičenja, 17-godišnja Sara Volz.

Četrdeset tinejdžera - učesnika uglednog svetskog takmičenja mladih naučnika okupilo se nedavno u Vašingtonu kako bi prikazali rezultate svojih istraživanja.

Četrdeset tinejdžera - učesnika uglednog svetskog takmičenja mladih naučnika okupilo se nedavno u Vašingtonu kako bi prikazali rezultate svojih istraživanja u oblastima od alternativnih izvora energije, preko metode za rano otkrivanje raka do odbrane od štetočina. Novinarka Glasa Amerike Suzen Presto razgovarala je sa nekima od finalista, uključujući dobitnicu Intelove nagrade od sto hiljada dolara.

Voditelj programa objavio je da je 17-godišnja Sara Volz osvojila prvu nagradu od 100 hiljada dolara u Intelovom takmičnju mladih naučnih talenata, za svoje istraživanje o alternativnim energijama.

Dan ranije, Sara je bila zauzeta objašnjavanjem svog pronalaska posetiocima izložbe. Njen cilj je bio da poveća količinu ulja u jednoj vrsti algi koje bi mogle da budu izvor biogoriva.

“Pokušavam da veštačkom selekcijom odgajim određenu vrstu algi kako bi proizvodile više ulja. To radim uz pomoć jedne hemikalije, odnosno jedne vrste herbicida, koji ubija one alge koje ne proizvode dovoljno ulja”, kaže Sara Volz.

Sara kaže da su alge koje su preživele herbicid proizvodile više ulja i tu osobinu prenosile na svoje potomke. Eksperimente je uglavnom sprovodila u svojoj sobi, ispod postelje izdignute ka tavanici.

“Imam mikroskop, centrifugu i laboratorijske posude, a živim u ciklusu 16 prema 8 sati - kao moje alge. Opasne materije držim u podrumu”, kaže Sara.

Izvršna direktorka Fondacije Intel, Vendi Hokins, kaže da ovo takmičenje već više od 70 godina osigurava publicitet mladim istraživačima.

“Retko se događa da u školama učenici na časovima nauke rade nešto više od pukog pamćenja formula i najjednostavnijih eksperimenata”, kaže Vendi Hokins.

Takmičenju je prisustvovao i sekretar za obrazovanje, Arni Dankan.

“Ovo je sjajan publicitet za njih i mogućnost da pronađu svoju strast, da nešto učine – ne samo u našoj zemlji već potencijalno i u svetu”, rekao je Dankan.

18-godišnja Britani Venger sa Floride jedna je od deset najboljih.

“Napisala sam program za dijagnozu raka dojke kojim može da se ustanovi da li je masa dojke maligna ili benigna”, objašnjava Britani.

Britani kaže da je mnogo naučila od sopstvenih promašaja.

“Bila sam vrlo uzbuđena. Radila sam noću, kada je čitava moja porodica spavala, dok sam ja sedela za kompjuterom. Bilo je sjajno”, kaže Britani.

Vinsent O’Liri proučavao je ponašanje jedne vrste rakova koja ugrožava ribarsku industriju.

“U krajnoj liniji ovo bi trebalo da predviđa njihovo kretanje kako bi se razvile metode za njihovu kontrolu”, kaže Vinsent.

Nemoguće je predvideti gde će ovi mladi naučnici završiti ali je poznato da je sedmoro nekadašnjih finalista ovog takmičenja doguralo do Nobelove nagrade.
XS
SM
MD
LG