Linkovi

Smanjena praznična potrošnja u SAD


U četvrodnevnom periodu, broj potrošača se povećao za oko dva miliona u poredjenju sa prošlom godinom, ali je potrošnja bila manja za skoro četiri odsto

Američki maloprodajni sektor je registrovao veći broj gradjana koji su kupovali u prodavnicama i preko interneta na početku tradicionalne praznične sezone, ali su oni, sve u svemu, potrošili manje nego prethodne godine.

Preliminarni indikatori su važni pošto maloprodajni sektor računa na prodaju tokom novembra i decembra za najveći deo svog profita. Američki potrošaći obično u velikom broju posećuju prodavnice u petak, posle praznika Dana zahvalnosti, koji uvek pada u četvrtak, krajem novembra.

Većina gradjana kupuje odeću, elektroniku i igračke za decu kao poklone za Božić, 25-tog decembra. U četvrodnevnom periodu, od prošlog četvrtka, broj potrošača se povećao za oko dva miliona u poredjenju sa prošlom godinom, na 141 milion.

Medjutim, u proseku oni su potrošili skoro četiri odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Ekonomiste i investitori pažljivo prate prodaju na malo pošto na potrošačku potražnju otpada oko 70 odsto američkih ekonomskih aktivnosti.
XS
SM
MD
LG