Linkovi

Američke akcije u Somaliji i Libiji


Američke elitne specijalne jedinice izvele dve operacije hvatanja dvojice natraženijih terorističkih lidera

Američki specijalci angažovani u borbi protiv terorizma, kako izgleda, trenutno imaju pune ruke posla. Uhvatili su jednog visokorangiranog pripadnika terorističke mreže al Kaide, kojeg smatraju mogućim izvorom brojnih obaveštajnih podataka. Uhvatili su ga pripadnici jedinice Delta tokom vikenda, u jednoj od dve akcije na lokacijama u Africi udaljenim više hiljada kilometara.

Reč je o dve izuzetno odvažne, gotovo simultane operacije američkih elitnih specijalaca za hvatanje dvojice najtraženijih lidera al Kaide. Prva akcija izvedena je u Somaliji u kojoj se nalazi uporište grupe Al Šabab, povezane sa al Kaidom, koja je izvršila masakr u tržnom centru Vestgejt u Keniji, prošle nedelje. Legendarni tim 6 mornaričkih “Foka” upao je u jedan stambeni kompleks u Mogadišu u potrazi za Abdulkadirom Mohamedom Abdulkadirom.

Međutim došlo je do okršaja sa militantima, zbog kojeg su specijalci morali da se povuku, ne znajući da li su usmrtili traženu metu ili ne. Samo nekoliko sati kasnije, ovog puta u Libiji, specijalci jedinice Delta uhvatili su Abu Anasa al Libija na ulici. Američka vlada je još pre 15 godina raspisala nagradu od pet miliona dolara za njegovo hapšenje.

On je osumnjičen za planiranje bombaškog napada na američke ambasade u Tanzaniji i Keniji 1998., kao i za druge napade na američke mete. Smatra se da je al-Libi sarađivao sa Osamom bin Ladenom u ranim fazama al Kaide, tako da bi mogao da bude bogat izvor informacija. Libijska operacija je uspešno izvedena, dok je ishod akcije u Somaliji manje jasan. Državni sekretar Džon Keri veruje da je poruka SAD snažna.

“Nadam se da će u svetu ovo biti shvaćeno - da oni koji čine terorističke akte znaju da će Amerika preduzeti sve što je u njenoj moći, legalno i primereno, u primeni zakona i za očuvanje naše bezbednosti.”
XS
SM
MD
LG