Linkovi

SAD: Lekari optuženi zbog ilegalnog prepisivanja lekova


Američke vlasti su podigle optužnicu protiv 53 zdravstvena radnika, uključujući 31 lekara zbog uloge u ilegalnom prepisivanju opioida i drugih opasnih lekova, ponekad u zamenu za seksualne usluge. Federalni zvaničnici su u sredu, na konferenciji za novinare u Sinsinatiju u Ohaju, naveli da njihova istraga nije završena.

Američki lekari, farmaceuti i drugi medicinski radnici su optuženi da su ilegalno prepisivali milione pilula koje sadrže opioide i druge štetne lekove. Vlasti su identifikovale 350 nedozvoljenih recepata kojima je prepisano 32 miliona pilula.

“Današnje saopštenje obuhvata navodna krivična dela protiv 53-oje medicinskih radnika, uključujući 31 lekara, sedam farmaceuta, devet lekarskih asistenata i medicinskih sestara i šest drugih zdravstvenih radnika. Ovo je najveći skandal te vrste protiv registrovanih medicinskih radnika”, rekao je Džon Martin iz agencije za borbu protiv droga.

Imena optuženih za sada nisu objavljena, ali zvaničnici navode da su hapšenja obavljena i da su nalozi za pretres izvršeni.

“Ako se takozvani zdravstveni profesionalci ponašaju kao dileri droge, Sekretarijat za pravosudje će ih kao takve i tretirati”, poručio je pomoćnik američkog sekretara za pravosuđe Brajan Benčkovski.

Gotovo svi ilegalni recepti za lekove poput fentanila i oksikodona su izdati u pet država: Alabami, Kentakiju, Ohaju, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji. Slučajevi obuhvataju jednog lekara u Dejtonu u Ohaju, koji je navodno prepisao milion i sedam stotina pedeset hiljada lekova tokom perioda od dve godine, i drugog u Alabami, koji je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste lekove u njegovoj kući.

Zloupotreba opioida je najpodmuklija epidemija velikim delom kreirana preteranim izdavanjem recepata za jake opioide širom zemlje. I na žalost, region Apalačkih planina je u centru toga. Epidemija je stvorila novu generaciju ljudi koji pate od zavisnosti. Agencija za borbu protiv droga je deo borbe protiv toga i igra centralnu ulogu. Mi koristimo sva raspoloživa sredstva – administrativna, gradjanska i krivična – da bismo obezbedili da se naših milion i osam stotina hiljada registrovanih medicinskih radnika ponaša u skladu sa zakonom", naglasio je Martin.

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od preterane doze opioida 2016. i taj broj raste. Predsednik Donald Tramp je proglasio krizu sa opioidima vanrednom situacijom u zdravstvu i 2018. objavio svoju inicijativu za obustavu zloupotrebe opioida sa ciljem borbe protiv počinilaca koji su doveli do te krize.

Te mere obuhvataju edukaciju o opasnostima od opioida, zaustavljanje domaćih i medjunarodnih linija za njhovu dostavu i pomoć za oporavak zavisnika.

XS
SM
MD
LG