Linkovi

Norfolk trpi posledice klimatskih promena


Poplave u Norfolku
Poplave u Norfolku

Tokom plime i jakih kiša voda plavi ulice u tom gradu u Virdžiniji, a nivo mora raste brže nego bilo gde drugde duž američke istočne obale.

U američkom lučkom gradu Norfolku, u Virdžiniji, niko nije daleko od vode. Novinarka Glasa Amerike izveštava o tome kako se taj grad prilagođava na klimatske promene.

Džef Miskil živi na nekoliko koraka od reke Lafajet, u kući koju je njegov deda kupio pedesetih godina prošlog veka.

“U prošlosti, voda tokom oluja nije stizala ni do ivice bašte”, kaže Miskil.

Tokom protekle decenije to se promenilo i poplave su sve češće.

“Za vreme uragana Izabel, u jesen 2003, voda je stigla otprilike do ovde”, pokazuje Miskil.

Stanovnicima sada prete i voda koja raste i zemljište koje tone.

“Kako prolazi vreme pritisak vode koja satima plavi zemljište počinje da sabija organski materijal u njemu. Iako prozori i vrata još funkcionišu, kada stavite kliker na jedan kraj poda on odmah počne da se kotrlja ka drugom kraju”, žali se Džef Miskil.

Norfolk leži na ulazu u najveći zaliv u Sjedinjenim Državama, sa velikim brojem reka i rečica koje zalaze duboko u kopno. Predviđa se da bi do 2100. nivo mora mogao da poraste za jedan metar, što ugrožava gradsku infrastrukturu, kaže šef ekološke grupe Wetlands Watch, Skip Stajls.

“Svaki most koji sagradimo, svaki put i svaka kanalizaciona cev biće ugroženi porastom nivoa mora pre nego što dođe vreme da ih zamenimo”, kaže Stajls.

Kratkoročno, Norfolk reaguje podizanjem puteva i kuća na viši nivo, izgradnjom zaštitnih zidova, pumpnih stanica i odvodnih kanala, kao i podsticanjem rasta vodenih biljaka. Pomoćnik gradonačelnika, Ron Vilijams, kaže da će ova važna arterija uskoro biti pola metra viša.

“Identifikovali smo infrastrukturu u vrednosti od milijardu dolara koja je od kritične važnosti za ublažavanje posledica oluja. A dok to ne završimo imaćemo područja osetljiva na njih”, kaže Vilijams.

Vilijams dodaje da grad ne može sam da pokrije taj trošak.

“Federalna vlada i vlada ove države moraće da preuzmu deo odgovornosti za tu strategiju”, kaže Vilijams.

Pomorska baza Norfolk, najveća u svetu, deo je regionalne privrede i kritično važna za nacionalnu bezbednost. Nekadašnji komandant baze, penzionisani pomorski kapetan Džo Bušard, kaže da bi Kongres morao da se pozabavi klimatskim promenama ali okleva da to učini.

“Kongres bi morao da se prene i da stavi nacionalnu bezbednost iznad specijalnih interesa”, kaže Bušard.

Bušard i drugi u Norfolku nastoje da osiguraju federalnu pomoć i kažu da bi vojska mogla da preuzme vodeću ulogu i u saradnji sa lokalnim zajednicama napravi plan za odgovor na sve ozbiljnije pretnje od klimatskih promena - pre nego što postane suviše kasno.
XS
SM
MD
LG