Linkovi

Obama i Ši za novi model saradnje


Kineski i američki predsednik, Ši Đinping i Barak Obama, tokom susreta na imanju Sanilends blizu Los Anđelesa

Predsednik Barak Obama i njegov kineski kolega Ši Đinping završili su dvodnevni samit u Kaliforniji, koji je trebalo da označi nov početak odnosa dve zemlje

Nakon više od dva sata razgovora na imanju Sanilends blizu Los Anđelesa, Obama i Ši su sinoć kazali novinarima da su saglasni u pogledu saradnje na rješavanju pitanja bezbjednosti u sajber prostoru. Kineski predsjednik izrazio je nadu da dvije nacije mogu da izgrade nov model odnosa velikih zemalja.

U nedavnim izvještajima, kineske agencije optužuju se za krađu američkih vojnih i trgovinskih tajni, putem sajber špijunaže. Peking je demantovao te navode, tvrdeći da je i sam meta sajber napada.

Sastanak dvojice lidera, prvi od kako je Ši preuzeo položaj predsjednika, bio je prilika za da se otvoreno razgovara o pitanjima koja se tiču obje zemlje, saopštili su američki zvaničnici.

Obama i Ši su, osim sajber napada, razgovarali i o sve većoj američkoj ulozi u Azijsko-pacifičkom regionu i zahtjevu Pekinga da dobije lakši pristup američkom tržištu. Jedna od glavnih tema, kako je prethodno najavljeno, bio je i sjevernokorejski nuklearni program.
XS
SM
MD
LG