Linkovi

Upozorenje Kini zbog sajber napada


Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel govori na bezbjednosnoj konferenciji u Singapuru
Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel govori na bezbjednosnoj konferenciji u Singapuru

Američki sekretar za odbranu je na bezbednosnom forumu u Singapuru javno optužio kinesku vladu za izvođenje sajber napada na američke mete.

Hejgelova izjava nagovještava nastavak pritiska američkih vlasti na Peking da suzbije te napade, koji narušavaju odnose dvije zemlje.

„Sjedinjene Države izražavaju zabrinutost zbog sve veće prijetnje od sajber upada, od kojih su neki po svemu sudeći povezani sa kineskom vladom i vojskom“, poručio je američki zvaničnik.

Hejgel je naglasio da je Vašington odlučan da sarađuje sa Kinom i drugim zemljama na utvrđivanju međunarodnih standarda odgovornog ponašanja u sajber prostoru. Takođe je najavio da planira da pokrene to pitanje u razgovoru sa kineskim delegatima na marginama konferencije.

Prema nedavnim izvještajima američke vlade i medija, kineski hakeri ukrali su podatke o nizu oružanih programa Pentagona i drugim odbrambenim tehnologijama. Kina je demantovala te navode, ali nije reagovala na najnoviju Hejgelovu izjavu datu nekoliko dana uoči susreta kineskog i američkog predsjednika Šija Đinpinga i Baraka Obame u Kaliforniji. Očekuje da se će na sastanku biti riječi i o sajber napadima.
XS
SM
MD
LG