Linkovi

Netanjahu: Odnosi i dalje snažni


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu govori na političkoj konferenciji Američko-izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, 2. marta 2015.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu govori na političkoj konferenciji Američko-izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, 2. marta 2015.

Izraelski premijer rekao je da su Sjedinjene Države i Izrael saglasni kada je reč o potrebi da se Iran spreči da razvije nuklearno oružje, ali da se ne slažu o načinima da se ostvari taj cilj.

Netanjahuov govor, koji su organizovali republikanci bez konsultacija sa Bijelom kućom, izazvao je kontroverzu i u američkoj prijestonici i u Jerusalimu i dodatno pogoršao odnose Obamine administracije i izraelskog lidera. Netanjahu se uoči sjutrašenjg spornog govora danas obratio uticajnom pro-izraelskom lobiju AIPAC i poručio da poštuje predsjednika Baraka Obamu i da su odnosi dvije zemlje i dalje snažni.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u obraćanju uticajnom proizralskom lobiju rekao da ima moralnu obavezu da govori o dubokim razlikama sa predsjednikom Obamom u pogledu nuklearnih pregovora sa Iranom.

"Nemam namjeru da svojim govorom pokažem nepoštovanje prema predsjedniku Obami. Cilj sjutrašnjeg obraćanja Kongresu je da govorim o potencijalnom sporazumu sa Iranom, koji bi mogao da ugrozi opstanak Izraela.“

Netanjahu je istovremeno pokušao da ublaži tenzije između SAD i Izraela, naglašavajući da aktuelne nesuglasice neće dugoročno ugroziti odnose dvije zemlje.

„Izvještaji o propadanju izraelsko-američkih odnosa nisu samo preuranjeni, već jednostavno pogrešni. Naš savez je snažniji nego ikada.“

Prihvatanjem poziva republikanskog predsednika Predstavničkog doma, Džona Bejnera, da se obrati Kongresu, Netanjahu je izazvao oštro negodovanje Obamine administracije, koja nije bila unaprijed obaviještena o tim planovima što mnogi smatraju očiglednim kršenjem protokola. Potpredsjednik SAD Džo Bajden i više demokratskih zakonodavaca neće prisustvovati sjutrašnjem obraćanju izraelskog lidera, čiji plan posjete ne obuhvata susret sa predsjednikom Obamom.

Dok pojedini američki zvaničnici ističu da politička kontroverza u vezi sa Netanjahuovim govorom prijeti da ugrozi američko-izraelske odnose, američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Samanta Pauer, ipak poručuje da su oni važniji od politike.

„Čvrsto vjerujemo da izraelska bezbjednost i američko-izraelsko partnerstvo prevazilaze politiku i da će to uvijek biti slučaj. Sjedinjene Države će preduzeti sve neophodne korake da zaštite svoje saveznike.“

Državni sekretar Džon Keri takođe je pokušao da ublaži navode o bilo kakvom dugotrajnom pogoršanju odnosa dvije zemlje, a danas je branio Izrael i pred Savjetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

„Opsesija Savjeta Izraelom bi u stvari mogla da podrije kredibilitet cjelokupne organizacije i ima potencijal da ograniči pozitivne stvari koje moramo da uradimo.“

Izraelski premijer će u govoru detaljno objasniti zašto se protivi dogovoru sa Iranom i zatražiti od Kongresa da odobri nove sankcije protiv Teherana, uprkos Obaminoj najavi da će staviti veto na taj zakonski prijedlog, zato što bi ugrozio nuklearne pregovore. Državni sekretar ponovio je odlučnost Vašingtona da nastavi sa pregovorima i izrazio zabrinutost zbog objavljivanja selektivnih informacija o razgovorima.

„To će otežati dostizanje cilja, koji Izrael i drugi navode da dijele, da bi se postigao dobar dogovor sa Iranom. Izraelska bezbjednost je apsolutno naš prioritet, ali iskreno i bezbjednost ostalih zemalja u regionu i Sjedinjenih Država. “

Predsjedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner, koji je upućivanjem poziva izraelskom lideru pokrenuo cijelu kontroverzu, u međuvremenu brani svoj, kako neki smatraju, zapaljivi potez.

„Želio sam da premijer dođe ovdje. Svijet se suočava sa ozbiljnom prijetnjom i radikalni islamski teroristi neće nestati. To su važne poruke koje Kongres i američki narod treba da čuju.“

Poziv koji su republikanci u Kongresu uputili izraelskom premijeru podijelio je javnost. Prema istraživanjima javnog mnjenja, gotovo polovina ispitanika saopštila je da je trebalo prvo obavijestiti Bijelu kuću, 30 odsto smatra da je poziv prihvatljiv, dok 22 odsto nije sigurno.

XS
SM
MD
LG