Linkovi

Izbori u SAD: Dominacija Trampa i Klinton?


Glasanje u 11 država
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Glasanje u 11 država

Amerikanci glasaju na primarnim izborima u 11 saveznih država, na kojima se očekuje dominacija Donalda Trampa kod republikanaca i Hilari Klinton kada je reč o demokratama

Pretendenti se bore da osvoje gotovo četvrtinu delegata za konvencije, na kojima će u julu biti zvanično predstavljeni predsednički kandidati obe stranke.

Birači u Virdžiniji glasaju na takozvani „super utorak“, najveći izborni dan u dugoj predsjedničkoj kampanji, koja će kulminirati izborima u novembru. Među republikanskim kandidatima, prema anketama, ubjedljivu prednosti ima poslovni magnat Donald Tramp, koji bi mogao da pobijedi u 10 od 11 saveznih država u kojima se danas izlazi na birališta.

„Tramp bilježi dobre rezultate među Republikancima, zato što je veliki broj njih u potpunosti nezadovljan aktuelnom politikom“, smatra birač iz Virdžinije Bob Hendriks.

“Donald Tramp je siledžija, Americi je potreban borac, a ne siledžija. Rubio će se boriti za konzervativne principe u koje vjerujemo”, navodi pristalica senatora Marka Rubija.

I Marko Rubio i Ted Kruz pokušavaju da spriječe Trampa da ostvari veliki uspjeh. Rubio će danas održati skupove u Minesoti i rodnoj Floridi, dok će Kruz takođe pokušati da pridobije podršku na domaćem terenu, u Teksasu. Prema najnovijim anketama kablovske mreže CNN, Kruz i Rubio bi pobijedili Hilari Klinton na nacionalnim izborima, dok bi bivša državna sekretarka mogla lako da porazi Trampa. Kontroverzni magnat je odbacio ta istraživanja.

“Oni neće osvojiti nominaciju. Nisam se još ni usredsredio na Hilari Kliton i mogu da vam kažem da sam ja jedina osoba koju ona ne želi kao protivkandidata. I to mi je dobro poznato”.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Hilari Klinton favorit u većini država u kojima glasaju demokrate, u odnosu na jedinog rivala, senatora Bernija Sandersa.

“Dugo sam pristalica Hilari Klinton i vjerujem da će donijeti prave odluke na čelu zemlje”, kaže Emili Nelson iz Teksasa.

“Sanders ima veliku viziju za Ameriku, Realističan je i želi da se bori protiv velikog kapitala, što je važno”, smatra Elison Dauling iz Virdžinije.

I Sanders i Klinton danas obilaze ključne savezne države. Klinton je otputovala na Floridu, dok je senator iz Vermonta napravio pauzu da bi glasao.

"Berni Sanders je ovdje u Vermontu dobio barem jedan glas. Ubjeđujem i svoju suprugu, tako da bi mogli da imamo dva", našalio se Sanders.

Na nacionalnom nivou, Hilari Klinton ima prednost od 51 naprema 41 odsto u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju, dok među registrovanim republikancima vodi Tramp sa 40 odsto. Rubio ima 21, a Kruz 18 odsto.

XS
SM
MD
LG