Linkovi

Izbori u SAD: Borba za Floridu i Severnu Karolinu


Predsednik Barak Obama, koji je među najglasnijim pristalicama demokratskog predsedničkog kandidata Hilari Klinton, ponovio je danas da republikanski kandidat Donald Tramp “nije kvalifikovan da bude predsednik.”

"Vi se smejete. Ja se ne šalim, on po svom temperamentu nije podoban da bude glavnokomandujući”, poručio je Obama pristalicama Hilari Klinton na skupu na Floridi koja je, uz Severnu Karolinu, ključna za pobedu na izborima 8. novembra.

"Ako pobedimo u Floridi, pobedićemo na izborima”, rekao je predsednik u Majamiju, u kojem hiljade hispanskih birača podržavaju Klinton i protive se Trampovim oštrim anti-imigracionim planovima.

Obama će kasnije govoriti u Džeksonvilu, gde je predizborni skup održao i republikanski kandidat.

Tramp je optužio Klinton za “bavljenje kriminalnim radnjama” zbog načina na koji je postupala sa osetljivim bezbednosnim informacijama u mejlovima dok je bila na položaju državne sekretarke.

“Ona će verovatno da bude pod istragom mnogo godina”, naglasio je Tramp koji planira da se obrati pristalicama u Pensilvaniji i Severnoj Karolini.

Trampova supruga Melanija takođe je prvi put učestvovavala u kampanji od republikanske konvencije u julu, obraćanjem pristalicama u predgrađima Filadelfije, najvećeg grada u Pensilvaniji.

Melanija je navela da će, ako bude prva dama SAD, da se zalaže za prava žena i dece i da pokuša da suzbije maltretiranje na društvenim medijima.

„Naša kultura je postala previše surova. Moramo da nađemo način da bolje komuniciramo“, navela je Melanija Tramp.

U međuvremenu, Klinton je takođe usredsređena na Severnu Karolinu, gde će govoriti na dva skupa.

Između Klinton i Trampa se vodi veoma tesna trka, pet dana uoči izbora. Prema novim nacionalnim anketama, demokratska kandidatkinja ima neznatnu prednost, 45 prema 42 odsto u istraživanju dnevnika Njujork tajms i Si-bi-es njuza, te 47 prema 45 odsto u anketi dnevnika Vašington post i Ej-bi-si njuza.

XS
SM
MD
LG