Linkovi

Sutra izbori u Nevadi, Tramp u prednosti


Donald Tramp i Hilari Klinton
Donald Tramp i Hilari Klinton

Donald Tramp ima ubedljivu prednost u Nevadi, gde se sutra održavaju republikanski stranački skupovi, dok se kod demokrata očekuje pobeda Hilari Klinton u Južnoj Karolini u subotu

U Sjedinjenim Državama nastavljaju se izbori za predsjedničke kandidate Demokratske i Republikanske stranke. Republikanske pretendente sjutra očekuju stranački skupovi u Nevadi, dok demokrate pokušavaju da pridobiju podršku afroameričkih birača u Južnoj Karolini, gdje se glasa tokom vikenda.

Demokratski i republikanski predsjednički kandidati će ove nedelje zamijeniti savezne države. Demokrate su sada fokusirane na Južnu Karolinu, dok su republikanci na zapadu, u Nevadi, gdje se sjutra održavaju stranački skupovi.

“Pobijedićemo. Toliko ćete se umoriti od mojih pobjeda da ćete mi reći: Gospodine Predsjedniče, ne možemo više to da podnesemo. Ne želimo stalno da pobjeđujemo. A ja ću vam reći da me nije briga i da ćemo nastaviti da pobjeđujemo”, poručio je republikanski kandidat Donald Tramp.

Poslovni magnat i dalje uživa u velikoj pobjedi tokom vikenda u Južnoj Karolini, gdje je osvojio svih 50 delegata.

"Nisam znao da ću da pobijedim s tolikom razlikom. Mislim da je riječ o rekordu.”

Broj republikanskih pretendenata smanjio se na pet, nakon što je Džeb Buš odustao od kandidature. U izbornoj trci su i dalje dva senatora, kubanskog porijekla, koji se nadaju da će biti alternativa Trampu.

“Donald Tramp je pokazao da ima relativno veliku, ali i ograničenu podršku”, smatra senator Ted Kruz.

Senator Marko Rubio, koji je u Južnoj Karolini završio na drugom mjestu, poručio je da Republikanska stranka mora da se ujedini da bi pobijedila na izborima u novembru.

Ako se i dalje budemo sukobljavali u septembru i oktobru, izgubićemo. Ako smo i dalje podijeljeni, izgubićemo jer nas nema dovoljno. “

U Demokratskoj stranci, Hilari Klinton je, posle uspjeha u Nevadi, favorit za pobjedu na subotnjim izborima u Južnoj Karolini, gdje ima dvocifrenu prednost.

Borba se nastavlja. Budućnost, koju želimo, je na dohvat ruke.”

Klinton je već fokusirana na takozvani super utorak, kada glasaju brojne savezne države, među kojima je i Teksas gdje je bivša državna sekretarka provela vikend.

“Možda su neki sumnjali u nas, ali mi nikada nismo sumnjali jedni u druge.”

Senator iz Vermonta Berni Sanderds održao je još jedan veliki skup, i to u gradu Grinvil u Južnoj Karolini. Sanders, koji pokušava da pridobije podršku afroameričkih birača, ističe da će nastaviti da se bori.

“Vi, i vi, i vi, imate moć da odlučite budućnost Amerike”, poručio je Sanders svojim pristalicama.

Demokratski kandidati će sjutra učestvovati u debati na Univerzitetu Južne Karoline, dok će republikanci danas govoriti na skupovima u Nevadi gdje, prema najnovijim anketama, Tramp ima prednost od 26 odsto.

XS
SM
MD
LG