Linkovi

SAD pokrenule istragu ubistva lava Sesila


Američka agencija za ribarstvo i životinjski svet pokrenula je istragu o ovom ubistvu, a Zimbave traži od SAD da izruče svog državljanina optuženog za ubistvo popularnog lava Sesila.

U poslednjih nekoliko dana svetska javnost je potrešena vešću da je početkom jula američki zubar - iz razonode - ubio zaštićenog lava u Zimbabveu. Američka agencija za ribarstvo i životinjski svet kaže da je pokrenula istragu o ovom ubistvu, a ministar za životinjski svet u Zimbabveu danas je izjavio da njegova zemlja traži da Amerika izruči svog državljanina optuženog za ubistvo popularnog lava Sesila, koji je živeo u rezervatu.

Američka agencija za ribarstvo i životinjski svet putem Tvitera je juče saopštila da je otvorila istragu i da je bezuspešno pokušala da stupi u kontakt sa zubarom Volterom Palmerom iz grada Idn Preri u Minesoti. Agencija je takođe nazvala ubistvo lava Sesila tragedijom.

Međunarodni safari klub, internacionalna lovačka grupa, rekla je da podržava istragu i da je suspendovala Palmerovo članstvo u toj organizaciji, kao i članstvo njegovog vodiča u Zimbabveu.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da će razmotriti peticiju da se Palmer izruči Zimbabveu, ističući da se na peticiji nalazi više od potrebnih 100 hiljada potpisa.

Portparol Bele kuće Džoš Ernst kaže da će o izručivanju odlučivati Sekretarijat za pravosuđe.

“Izgleda da je ova peticija prešla potreban prag, dakle Bela kuća će odgovoriti na nju”.

Ernst je dodao da je razgovor o pokušajima sprečavanja nezakonite trgovine životinjama, pokrenut tokom boravka američkog predsednika Baraka Obame u Africi ranije ove nedelje.

Izvor blizak istrazi rekao je agenciji Rojters da agencija za ribarstvo i životinjski svet istražuje ubistvo lava Sesila na osnovu američkog zakona, kojim se zabranjuje trgovina divljim životinjama, koje su nelegalno ubijene, transportovane ili prodate.

Nadležni istragom pokušavaju da utvrde da li je Palmer umešan u kovanje zavere da bi se prekšio zakon, navodi isti izvor.

Palmer je rekao da veruje da je lov bio legalan.

XS
SM
MD
LG