Linkovi

Petoro ranjeno u turskoj kući blizu granice


Sukobi sirijskih Kurda i ekstremista Islamske države se intenziviraju kod Kobanija u Siriji.
Sukobi sirijskih Kurda i ekstremista Islamske države se intenziviraju kod Kobanija u Siriji.

Borbe kod sirijskog pograničnog grada Kobanija, takodje poznatog pod imenom Ajn al-Arab, ulaze u treću nedelju.

Petoro ljudi je ranjeno kada je minobacačkom granatom pogodjena kuća u Turskoj, kilometrima daleko od žestoke borbe koja se vodi izmedju kurdskih boraca i ekstremista Islamske države u susednoj Siriji. Očevici prenose da niko nije smrtno ranjen, a još nije jasno ko je ispalio granatu.

Borbe kod sirijskog pograničnog grada Kobanija, takodje poznatog pod imenom Ajn al-Arab, ulaze u treću nedelju. Turska je poslala vojsku na granicu ali još nije intervenisala. Turski parlament je prošle nedelje glasao da turski vojnici mogu da predju na teritoriju Sirije i Iraka da bi se uključili u borbu protiv Islamske države.

Američka vojska danas je saopštila da je u najnovijoj rundi vazdušnih udara uništila tenkove Islamske države i njene položaje za paljbu u dva sirijska grada – Al Majadinu i Raki. Cilj vazdušnih udara je da se pruži podrška kurdskim borcima i takozvanim umerenim sirijskim pobunjenicima koji se suprotstavljaju ofanzivi Islamske države.

Nijedan od novih udara nije izvršen u blizini Kobanija, gde je lider kurdske odbrane prošle nedelje izjavio za Glas Amerike da kurdski borci smatraju da ih je koalicija predvidjena Sjedinjenim Državama napustila.

XS
SM
MD
LG