Linkovi

Kongres sumnja u namere Teherana


Američki državni sekretar Džon Keri

Nakon postizanja dogovora svetskih sila i Irana, administraciju u Vašingtonu očekuje složen posao da ubedi skeptike u Americi i u inostranstvu da je sporazum dobar za SAD i saveznike

Državni sekretar Džon Keri smatra da će sporazum zaustaviti napredak Irana ka proizvodnji nuklearnog naoružanja i omogućiti pregovore o konačnom dogovoru. Mnogi međutim sumnjaju da će stav Teherana u pogledu nuklearnog programa promijeniti.

Sekretar Keri je u nizu intervjua za američke medije ocijenio da je preliminarni dogovor sa Iranom prvi korak ka mogućem mirnom rješenju nuklearnih ambicija te zemlje.

Izrael će biti bezbjedniji, region će biti bezbjedan, 20 odsto obogaćeni iranski uranijum biće uništen.”

Keri je takođe naglasio da je sporazum zasnovan na strogoj provjeri, a ne povjerenju.

“Nemamo iluzija. Stvari se neće promijeniti preko noći. Očekuje nas dugoročan proces izgradnje povjerenja. Moramo da testiramo iranske izjave i namjere, bez ikakvih lažnih pretpostavki i iluzija. I bićemo uz Izrael 100 odsto.”

Izrael je međutim osudio dogovor, zato što ne predviđa uklanjanje iranske insfratrukture za proizvodnju nuklearnog goriva. Skeptični su i pojedini članovi Kongresa.

“Predsjednik ne bi trebalo previše da hvali ovaj dogovor, zato što nije riječ o potpunom uklanjanju nuklearnog programa”, smatra republikanski kongresmen Kevin Mekarti.

“Ništa što je sekretar Keri rekao ne vodi nas ka sprečavanju Irana da razvije nuklearno naoružanje”, ističe republikanski senator Seksbi Šemblis.

Senator Šemblis takođe se usprotivio ublažavanju ekonomskog pritiska na Iran.

“U američkom Senatu postojaće snažni napori da se pooštre sankcije. Vjerovali smo Irancima i ranije, kao i Sjevernokorejcima, u pogledu nuklearnih pitanja. I gdje nas je to dovelo?”

Obamina administracija pak poručuje da je riječ o umjerenom ublažavanju sankcija i priznaje da će sklapanje dugoročnog sporazuma biti teško. Predsjednik Obama je međutim najavio da će nastaviti da se zalaže da diplomatsko rešenje spora.
XS
SM
MD
LG