Linkovi

Otopljavanje američko-iranskih odnosa?


Iranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani

Američki državni sekretar Džon Keri i novi iranski minister inostranih poslova Džavid Zarif, sastaće se kasnije ove nedelje u sedištu Ujedinjenih nacija.

Deo razgovora odnosiće se i na zabrinutost svetskih sila o iranskom nuklearnom programu. Da li će to biti značajan korak u otapanju zategnutih američko-iranskih odnosa?

Sećanja na masovna slavlja u Iranu, posle izbora predsednika Rohanija, još uvek su sveža kod mnogih Iranaca, kao što je prisutna i nada da bi novi početak u odnosima sa Sjedinjenim Državama i ostatkom sveta mogao da bude na dohvat ruke. Pre polaska iz Teherana za Njujork, predsednik Rohani je potkrepio te nade obećanjem da će pokazati svetu “pravo lice” Irana.

Mogućnost poboljšanja odnosa dve zemlje spomenuo je i predsednik Barak Obama još tokom svoje prve predsedničke kampanje. Međutim, sada će njihove stvarne namere u Ujedinjenim nacijama biti stavljene na probu.

"Ima puno toga što obe strane moraju da raščiste, ako želimo normalan početak.”

Džordž Perkovič je direktor programa za analizu nuklearne politike u Karnegijevoj zadužbini za svetski mir i dugogodišnji poznavalac prilika u Iranu

"Amerikanci imaju ogromno nepoverenje prema Iranu. A ja kažem ljudima u Vašingtonu, da je nepoverenje iranske vlade u Ameriku hiljadu puta veće."

Ipak, iako većina sveta i dalje ostaje sumnjičava u stvarne namere Teherana, mnogi poznavaoci prilika smatraju da sada, možda, postoje realni uslovi za promene. Iranska ekonomija, teško pogođena sankcijama, bori se sa velikom nezaposlenošću i inflacijom. A predsednik Obama, koji je već oprezan zbog američkog angažmana u Siriji, možda ne bi želeo da posegne za vojnom intervencijom radi uklanjanje iranskog nuklearnog programa.

"Mislim da će obe strane iskoristiti tu realnu mogućnost ako bude pravog kompromisa."

Glavno pitanje ove nedelje u UN-u, o kome će se najverovatnije razgovarati iza zatvorenih vrata, je da li se zaista nazire početak tog procesa.
XS
SM
MD
LG