Linkovi

Ključna faza pregovora sa Iranom


Predstavnici pet svetskih sila, uključujući američkog državnog sekretara Džona Kerija, i Irana, nastavljaju pregovore u Ženevi, dok krajnji rok za dogovor ističe za manje od 24 sata.

Američki državni sekretar Džon Keri, posle pauze za ručak, rekao je novinarima u Lozani da sve strane “vredno rade na postizanju sporazuma.”

Portparol Bele kuće Erik Šulc izjavio je da će se pregovori “odvijati do poslednjeg trenutka”. Jedan neimenovani zapadni diplomata izjavio je da postoje tri preostala krupna pitanja – strane treba da se dogovore koliko će dugo trajati privremeni sporazum, kojom će se brzinom ukidati ekonomske sankcije UN i Zapada protiv Irana i na koji način će ponovo biti uvedene, ukoliko Iran prekrši odredbe sporazuma.

Šetnje duž jezera državnog sekretara Džona Kerija, za vreme pauze u nuklearnim razgovorima postale su uobičajene. Njegov sagovornik, iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif, čini to isto. Njihovi učestali i intenzivni razgovori izgleda da su urodili plodom.

“Treba da se slože oko dva pitanja da bi sporazum mogao da bude postignut do kraja marta. Uverena sam da će biti postignut”, kaže Kelsi Devenport, iz Udruženja za kontrolu naoružanja u Vašingtonu.

Ona smatra da su ključna pitanja vezana za broj i sposobnost iranskih centrifuga za obogaćivanje uranijuma, kao i tempo kojim će Iranu biti ukidane ekonomske sankcije.

Za pojedine članove američkog Kongresa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, sporazum se postiže prebrzo. Kritičari tvrde da sporazum koji će biti usvojen neće obezbediti kontrolu iranskog nuklearnog programa na duži rok, dok će ukidanje postojećih ekonomskih sankcija omogućiti Iranu da nastavi sa sprovođenjem svoje militantne agende širom regiona.

Bivši saudijski ambasador u SAD, princ Turki bin Fajsal al Saud, nedavno je u britanskom Četem hausu izrazio slično mišljenje.

"Nastaviće da napreduju gde god to budu mogli. Mislim da će im sporazum obezbediti legatimnu osnovu za to, a ukidanje sankcija će im verovatno pojačati samopouzdanje i stvoriti sredstva za tu svrhu.”

Pristalice sporazuma to ne poriču, ali ističu da je nemoguće sprečiti Iran da se domogne nuklearnog oružja, ukoliko njegov vrh tako odluči, mada iranski lideri to poriču. Mnogi eksperti smatraju da bi međunarodna zajednica više trebalo da podstiče Iran da se pridržava dogovorene politike i da obezbedi mehanizme za verifikaciju.

„Sporazum koji će biti usvojen neće biti savršen, ali će odvojiti Iran od nuklearnog oružja i sprečiti Teheran da razvije tajni program. To je u najboljem interesu američke bezbednosti i nacionalne bezbednosti ostalih zemalja u regionu“, ističe Kelsi Devenport.

Ona tvrdi da bi jači pritisak na Iran verovatno ugrozio razgovore, i doveo do nekontrolisane situacije lišene mehanizama za sprečavanje proizvodnje nuklearnih bombi, što bi prema mišljenju eksperata,Teheran mogao da postigne za samo nekoliko meseci.

XS
SM
MD
LG