Linkovi

SAD ili EU - ko je uticajniji na Balkanu?


Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku

Da li na zbivanja na Zapadnom Balkanu veći uticaj ima Amerika ili EU, pitanje je koje je u petak postavljeno briselskim zvaničnicima. Tek nakon što je američka diplomatija reagovala, u Albaniji su do juče nepomirljiva pozicija i opozicija dogovorile izbore, a nakon krvavih scena u makedonskom parlamentu mandat za formiranje vlade dat je opozicionom lideru. U Evropskoj komisiji odgovaraju da je riječ o kontinuiranim medjunarodnim naporima, posebno evropskim, da stabilizuje Zapadni Balkan i približi ga evropskim integracijama...

Nemile scene u makedonskom Sobranju kao da su bile ne prije nekoliko sedmica, već prije nekoliko godina, a do juče nepomirljiva dva politička tabora u Albaniji su, tek što su reagovale američke diplomate, saglasna da se provedu izbori u toj zemlji. Znači li to da se na Balkanu snažnije čuje glas Vašingtona od onog koji dolazi iz Brisela, bez obzira što Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, nedavno tvrdi:

“Za mene je cijeli region Zapadnog Balkana, moguće zato što sam Italijanka a dijeli nas samo Jadran, za mene je region prioritet svih prioriteta. Nadam se i radim na tome da do kraja svoga mandata, za dvije i po godine, cijeli Zapadni Balkan napravi toliko mnogo i toliko važnih koraka prema EU da taj proces više ne može da se vrati natrag".

"Cijela medjunarodna zajednica, uključujući i EU, je ozbiljno uključena, brojni su kontakti ostvareni do sada , kao i značajna aktivnost delegacije EK na terenu", kaže portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Ipak, u Briselu nisu mogli da ne čuju nedavne kritike na vlastiti račun ...

"Mi smo sa Zapadnog Balkana istupili rječju i djelom i sada vidimo posljedice - dvije države su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. Razlog je što EU nije ispunila svoju ulogu, a trebala je da pruži perspektivu tim zemljama", ocenio je ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak.

Zato i poziv Visoke predstavnice EU premijerima Zapadnog Balkana na radnu večeru u Briselu...

"Tu će biti razgovarano o ukupnoj situaciji u regionu i putu naprijed. Za nas je to prioritet i nastavićemo sa ozbiljnim angažovanjem", navela je Maja Kocijančić.

Radna večera sa premijerima je planirana za 24. maj a biće, vjeruje se prilika ne samo da se razgovara o popravljanju medjususjedskih odnosa, već i da se Unija vrati aktivnojoj ulozi u svome neposredom susjedstvu, koje je, u različitim fazama, na putu pridruženja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG