Linkovi

Borba za glasove u ključnim saveznim državama

  • Džim Meloun

Kako se približavaju izbori 8. novembra, demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp su fokusirani na mali broj neopredeljenih država koje će imati ključnu ulogu u izboru narednog predsednika Sjedinjenih Država. SAD biraju predsednika zbirom takozvanih elektorskih glasova od države do države. Kandidati koji dobiju najveći broj glasova birača u datoj državi dobijaju elektorske glasove te države.

U završnim danima kampanje, Hilari Klinton i Donald Tramp su česti posetioci malog broja država – Donald Tramp vodi kampanju u Ohaju i Nju Hempširu, a Hilari Klinton, recimo na Floridi i u Nevadi.

Već nekoliko godina Sjedinjene Države su bile oštro politički podeljene na predsedničkim izborima. Mnoge države su naime naginjale ili Republikancima, što se obično prikazuje crvenom bojom, ili Demokratama, što obeležava plavom Bojom. Evo šta kaže politički ekspert Stiven Vejn:

“U mnogim državama, jedna stranka uživa veliku prednost i nema mnogo smisla potrošiti velike resurse na predsedničkom nivou u toj državi.”

Medjutim, tu je i desetina neopredeljenih država gde predsednički kandidati provedu najveći deo vremena, kaže ekspeet Džeremi Majer.

“U modernoj predsedničkoj kampanji, kampanja se vodi samo u oko 12 država. Ta lista može da se menja od godine do godine, mada je u poslednja tri izborna ciklusa prilično stabilna.”

Neopredeljene države koje privlače najviše pažnje su velke države poput Floride i Ohaja, kao i neke manje poput Severne Karoline, Nevade i Nju Hempšira.

Od izbora 1992. na kojima je pobedu odneo Bil Klinton, demokrate su generalno imale više uspeha u sticanju podrške ključnih neopredeljenih država i to je ove godine izazov za Trampa, kaže analitičar Ostin Hart.

“Tramp mora da pridobije birače na Floridi, u Ohaju i možda Koloradu i Nevadi. Mora da učvrsti podršku u Pensilvaniji ako može. On prema tome ima težak zadatak pred sobom.”

U završnim danima kampanje, kandidati ciljaju na relativno malu grupu birača u malom broju država, kaže ekspert Dženifer Loles.

U pitanju je sada taj mali broj nezavisnih birača. Ali to je samo mali broj. To je mali broj nezavisnih birača koji žive u neopredeljenim državama. Znači govorimo o veoma, veoma malom procentu stanovništva.”

Ankete ukazuju da Hilari Klinton vodi na nacionalnom nivou i u nekoliko ključnih neopredeljenih država, mada je Tramp blizu u nekoliko ključnih država poput Ohaja, Floride i Severne Karoline.

XS
SM
MD
LG