Linkovi

SAD i Irak istražuju pogibiju stotinu civila u Mosulu


Američka vojska pregleda više od 700 pojedinačnih video snimaka koji pokrivaju deset dana vazdušnih napada u Mosulu da bi utvrdila da li su izveštaji da je koalicija protiv Islamske države ubila čak stotinu civila u Mosulu – verodostojni.

Pentagon je naveo kako prvobitna procena pokazuje da su avioni koalicije izvršili napade 17. marta na “lokaciji koja odgovara tvrdnjama o civilnim žrtvama” u zapadnom delu starog grada Mosula.

Sekretar za odbranu Džim Matis rekao je da vojska ove izveštaje shvata veoma ozbiljno:

“Ne postoje vojne snage u svetu koje su se pokazale osetljivijim na civilne žrtve. Veoma smo svesni da je svako bojno polje, gde se neprijatelj skriva iza žena i dece - takodje humanitarno polje i nastojimo na svaki način da uvek učinimo sve što je moguće da se smanji gubitak života ili povreda medju nedužnim ljudima. Za naše neprijatelje se to ne može reći.”

Portparol Pentagona ističe da se stručnjaci koji procenjuju situaciju nadaju da bi video snimci mogli da pruže jasnu sliku o izveštajima o sekundarnim eksplozijama, za koje su neki mediji prenose da su ih izazvale improvizovane eksplozivne naprave Islamske države.

Iračka vojska je izrazila sumnju u navode da su Sjedinjene Države odgovorne za žrtve 17. marta, navodeći da novi dokazi ukazuju da su borci Islamske države postavili eksplozivne naprave na toj lokaciji.

Iračke snage uz vazdušnu podršku koalicionih snaga bore se da povrate kontrolu nad zapadnom Mosulom od boraca Islamske države, koji su zauzeli grad sredinom 2014.

XS
SM
MD
LG