Linkovi

SAD i dalje najveći izvoznik oružja


Sjedinjene Države i dalje su najveći svetski izvoznik oružja. Prema izveštaju vodeće globalne konsultantske firme u toj oblasti, „IHS“, iz Amerike je tokom prošle godine izvezeno oružja u vrednosti od gotovo 23 milijarde dolara – najviše na Bliski istok.

U takozvanom Globalnom izveštaju o odbrambenoj trgovini “IHS”-a, navodi se da se svetsko odbrambeno tržište u 2015. proširilo za više od 6 i po milijardi dolara i da ukupno iznosi 65 milijardi dolara. Skok američkog izvoza na skoro 23 milijarde predstavlja povećenje od 10 milijardi dolara u odnosu na izveštaj iz 2009. godine.

Takođe se navodi da je porast odbrambenog tržišta između 2014. i 2015. najveći ikada zabeležen.

Francuska prodaja oružja je 2015. bila više nego dvostruko veća u odnosu na 2014 – sa 8 milijardi dolara je skočila na 18 milijardi. Ukoliko se takav rast nastavi, Francuska će do 2018. preuzeti od Rusije mesto druge najveće izvoznice oružja.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su kupili više od polovine čitavog oružja poslatog na Bliski istok – oko 17 i po odsto ukupnih globalnih odbrambenih izvoza, odnosno potrošili su skoro 11 i po milijardi dolara.

U izveštaju se zaključuje da će odbrambena trgovina nastaviti da raste i da će ove godine dostići blizu 69 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG