Linkovi

SAD i Britanija: članice NATO da povećaju budžete za odbranu


Samit NATO
Samit NATO

Iako je prethodno odlučio da preskoči skup, američki državni sekretar Reks Tilerson prisustvovao je svom prvom NATO sastanku, na kojem je izvršio pritisak na ostale članice da povećaju svoje priloge Alijansi i dao im rok od dva meseca da smisle način na koji će plaćati svoje obaveze. Još jedan visoki zvaničnik Trampove administracije, sekretar za odbranu Džejms Matis, bio je u Londonu kako bi potvrdio američku bezbednosnu saradnju sa Velikom Britanijom, bez obzira na početak procesa izlaska te zemlje iz Evropske unije.

Državni sekretar Reks Tilerson imao je ne baš prijatnu poruku za NATO partnere, ali onu koju su očekivali: saveznici će morati da ispoštuju obevazu da troše najmanje 2 odsto svog bruto nacionalnog proizvoda na odbranu, kako bi se nastavila misija NATO-a protiv terorista i drugih nasilnika.

Želimo da razgovaramo o tome kako možemo da se još više uključimo u važnu borbu da porazimo Islamsku državu i druge antiteroristilčke akcije, kako bi NATO mogao da obezbedi i nadamo se donese stabilnost Bliskom istoku. I na kraju, želimo da imamo diskusiju o borbenoj gotovosti NATO-a ovde u Evropi, a pre svega u istočnoj Evropi, kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini i na drugim mestima”, poručio je američki državni sekretar Reks Tilerson.

Za neke evropske vlade, trošiti više novca na odbranu nauštrb socijalnih programa i drugih stvari je politički riskantno, a ubediti ih da to urade nije biti lak posao za rukovodstvo NATO-a.

"Povećana potrošnja za odbranu nije nešto čime udovoljavamo SAD. To je više investicija u evropsku bezbednost, jer je to važno za Evropu. Evropa je blizu žarištima, blizu nasilja koje vidimo na severu Afrike, na Bliskom istoku, u Iraku, Siriji, a Evropa je blizu i agresivnijoj Rusiji, koja je spremna da upotrebi silu protiv svog suseda Ukrajine”, kaže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nemačka je negodovala zbog poziva da se povećaju izdavanja za odbranu, ali u Velikoj Britaniji, gde je „bregzit“ podstakao diskusiju o potrebi povećanja bezbednosnih veza sa SAD, Trampova administracija ima saveznike.

Mislim da je i dalje u našem interesu da budete prisutni preko Atlantika, sa Kanadom, ali moramo da vam dokažemo da cenimo i da smo spremni za to da platimo, i da damo veći deo nego što plaćamo u ovom trenutku”, smatra Dejvid Oven, bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Tokom posete američkog sekretara za odbranu Džejma Matisa Londonu, Velika Britanija je saopštila da će investirati više u zajednički program lovaca F-35.

"Mi nemamo bližeg prijatelja od SAD. Naša veza opstaje zato što je zasnovana čvsrto na našim zajedničkim vrednostima”, kaže Majkl Falon, sekretar za odbranu Velike Britanije.

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis uputio je reči solidarnosti posle terorističkog napada u Vestminsteru.

Vidimo jedni druge kao ujedinjene u proceni bezbednosnih izazova i stvaranju partnerstva daleko unapred, zato što su naše dve nacije bedem protiv manijaka koji misle da tako đššto će nas povrediti mogu da nas uplaše. Međutim, oni ne razumeju, a mi se ne plašimo.

Američka administracija danas je uputila prijateljsko podsećanje, pre samita NATO-a u maju, kada će poruku ponoviti predsednik Tramp lično.

XS
SM
MD
LG