Linkovi

Protesti prate nastavak pregovora o TTIP-u


Aktivisti za prava potrošača demonstriraju u Briselu protiv sporazuma o transatlantskoj trgovini i investicionom partnerstvu, 18. aprila 2015.

Američki i evropski pregovarači danas su u Njujorku nastavili razgovore o kontroverznom sporazumu o transatlantskoj zoni slobodne trgovine.

Taj predlog podržavaju i američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel, čija je zemlja najveća ekonomija Evrope.

Medjutim, hiljade protivnika sporazuma ovog vikenda su izašle na ulice Nemačke, Austrije, Belgije i Finske. Nova runda pregovora, deveta do sada, trajaće do petka.

Zvaničnici kažu da bi dogovor o slobodnoj trgovini SAD i Evrope doneo 100 milijardi dolara godišnje ekonomijama sa obe strane Atlantika. Njime bi se srezale već niske carinske stope izmedju SAD, najveće svetske individualne ekonomije, i EU, čija je kolektivna ekonomija čak veća od američke.

Medjutim, protivnici tvrde da sporazum ide na ruku interesima moćnih korporacija više nego potrošačima jer bi se smanjili bezbednosni, i standardi u prehrambenoj industriji.

XS
SM
MD
LG