Linkovi

Brže smanjenje nezaposlenosti u SAD


Sedište američke Centralne banke u Vašingtonu
Sedište američke Centralne banke u Vašingtonu

U izveštaju Federalnih rezervi se navodi da bi stopa nezaposlenosti do kraja godine mogla da padne na 7,2 odsto i da se iduće godine poboljša na 6,5 odsto.

Guverneri Centralne američke banke kažu da očekuju da će nezaposlenost da se smanji nešto brže nego što se očekivalo. Oni će nastaviti da stimulišu sporu američku ekonomiju, uključujući i program otkupa obveznica u vrednosti od 85 milijardi dolara mesečno.

Guverneri Federalnih rezervi na sastanku u Vašingtonu već dva dana procenjuju ekonomske probleme i razmatraju buduće akcije. U njihovom izveštaju se navodi da bi stopa nezaposlenosti do kraja godine mogla da padne na 7,2 odsto i da se iduće godine poboljša na 6,5 odsto.

Taj procenat je važan, jer zvaničnici Federalnih rezervi kažu da će nastaviti mere stimulacije barem dok stopa nezaposlenosti ne padne za nešto više od jednog procenta i dotigne taj nivo.

Federalne rezerve su 2008. smanjile kamate na kratkoročne kredite na rekordno nizak nivo, ne bi li podstakle ekonomski rast. S obzirom da je to donelo razočaravajuće rezultate, Federalne rezerve su uvele složen program za sniženje dugoročnih kamatnih stopa koji obuhvata i otkup velikih količina hartija od vrednosti.

Mere za stimulisanje su usredsređene na niske kamatne stope, jer kompanije zahvaljujući tome mogu jeftinije da kupuju opremu, proširuju pogone i otvaraju nova radna mesta. Međutim, ako se takav program sprovodi predugo, moguće je da podstakne inflaciju.
XS
SM
MD
LG