Linkovi

Mešoviti podaci o ekonomskom oporavku


Prošle nedelje, pomoć za nezaposlene zatražilo je više ljudi, ali eksperti kažu da to verovatno neće pogoršati stopu nezaposlenosti.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za rad se navodi da je 16 hiljada Amerikanaca podnelo molbu za nadoknadu za nezaposlene, povećavši ukupan nedeljni broj u celoj zemlji na 357 hiljada. To je promena u odnosu na generalno poboljšanje slike nezaposlenosti u novije vreme.

Vladini stručnjaci iduće nedelje treba da objave mesečne podatke o nezaposlenosti, ali većina ekonomista predviđa da će stopa nezaposlenosti ostati 7,7 odsto.

Neki vladini eksperti kažu da je ekonomija Sjedinjenih Država u poslednjim mesecima 2012. rasla nešto brže nego što se mislilo. Na osnovu potpunijih podataka, oni sada kažu da je ekonomija u poslednjem tromesečju rasla po godišnjoj stopi od 0,4 odsto. Podaci takođe pokazuju da se američka ekonomija protekle godine povećala za 2,2 odsto.

U današnjem izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, predviđa se da će ekonomski rast u Sjedinjenim Državama naglo da se poveća u prvim mesecima 2013, ali da će taj rast do kraja godine da bude usporeniji.

Ostali današnji izveštaji su manje optimistični. Merenje poslovne aktivnosti pokazuje da je brzina rasta u martu opala, dok anketa među američkim glasačima pokazuje da veruju da Vašington neće biti u stanju mudro da reši veliki američki dug.
XS
SM
MD
LG