Linkovi

Republikanska debata - uvrede i napadi


Republikanski kandidati Marko Rubio, Donald Tramp, Ted Kruz i Džon Kejsik
Republikanski kandidati Marko Rubio, Donald Tramp, Ted Kruz i Džon Kejsik

Trka za predsedničku nominaciju Republikanske stranke postaje sve više sukob osvetoljubivih kandidata, a glavna meta je trenutno vodeći u toj trci – Donald Tramp

Tokom sinoćnje debate u Detroitu, rivali milijardera iz Njujorka, koji kako izgleda sigurno korača ka nominaciji stranke, naizmenično su ga napadali.

Senator Marko Rubio obaćao je da će razgovarati o važnim pitanjima, ali mu se često dešavalo da ne može da izdrži, a da se ne upusti u verbalni duel sa Trampom.

Debatu su obeležile brojne lične uvrede, ali je jedan od najneprijatnijih trenutaka cele večeri bio kada se Tramp hvalio svojim seksualnim mogućnostima, odgovarajući na nedavnu izjavu Marka Rubija, koji mu se rugao zbog veličine šaka.

"Takođe sam ga nazvao lakom kategorijom, okej. To jesam rekao, i voleo bih da to povučem. On baš i nije tako laka kategorija. A što se tiče uvreda, moram da kažem da je on napao moje šake. To niko pre njega nije uradio. Nikad nisam čuo tako nešto. Da li su ovo male ruke? Rekao je: 'Ako su male, onda mora da je još nešto malo'. Garantujem vam da tu nema problema. Garantujem".

Senator Ted Kruz pokušao je da se ostane na malo višem nivou, ali je napao Trampa, rugajući se sloganu njegove kampanje da će „ponovo učiniti Ameriku velikom“.

"Mislim da građani Amerike nisu zainteresovani da slušaju grupu osnovaca kako se svađaju. Njih zanimaju rešenja, a ne slogani. Lako je reći, poboljšati stvari, učiniti ih sjajnim. Možete čak i da napravite kačkete sa tim natpisom. Međutim, postavlja se pitanje da li razumete principe koji su Ameriku i učinili velikom“.

Kruz, Trampov najbliži rival po broju pobeda na primarnim izborima, pokušava da ubedi glasače da je jedina alternativa biznismenu milijarderu. Međutim, guverner Ohaja Džon Kejsik izneo je svoje razloge zbog kojih veruje da je pravi kandidat da se suprotstavi demokratama u novembru.

"Ja mogu da dobijem i glasove s druge strane, zato što sam tokom ove kampanje govorio o važnim pitanjima. Nikada nisam ni pokušao da uđem u ovakve gužve, kao što vidite ovde na sceni. Gde god da odem, ljudi mi kažu da sam ja jedina odrasla osoba na pozornici".

Kejsik međutim do sada nije pobedio ni u jednoj državi i nastavak njegove kamapanje mogao bi da zavisi od ishoda u njegovom rodnom Ohaju. Mnogi republikanski zakonodavci i vodeće figure u stranci više puta su ponovili da nikada neće podržati Trampa, čak iako bude nominovan, ali ima i onih koji su počeli da se okupljaju oko njega. Tramp je jedini republikanski kandidat koji prema sadašnjem broju delegata ima izgleda da dođe do brojke od 1.237 koliko je neohodno za nominaciju.

XS
SM
MD
LG