Linkovi

Revolt republikanaca protiv Trampa


Bivši predsednički kandidat Mit Romni i aktuelni predsednički pretendent Donald Tramp
Bivši predsednički kandidat Mit Romni i aktuelni predsednički pretendent Donald Tramp

Bivši predsednički kandidat Mit Romni pridružio se sve većem broju republikanskih lidera i uticajnih donatora koji pokušavaju da spreče kontroverznog milijardera Donalda Trampa da osvoji predsedničku nominaciju Republikanske strane.

Republikanski predsednički kandidat na izborima 2012. godine žestoko je napao Donalda Trampa u govoru u Solt Lejk Sitiju, nazivajući ga prevarantom.

“Riječ je o pojedincu koji se rugao hendikepiranom novinaru, optužio novinarku da mu je postavljala teška pitanja zbog menstrualnog ciklusa, podsmejavao svojoj brilijantnoj rivalki zbog njenog izgleda, hvalisao bračnim aferama i čiji javni govori su puni vulgarnosti.”

Uz kritike Trampovih neuspelih poslovnih poduhvata i spoljnopoliitčkih stavova, Romni je ocenio da bi aktuelni republikanski pretendent, na položaju predsednika SAD, bio vema loš za američke porodice.

“Ako mi, Republikanci, izaberemo Donalda Trampa za kandidata, izgledi za bezbednu i prosperitetnu budućnost se značajno smanjuju. Ako bi se planovi Donalda Trampa ikada sproveli, zemlja bi zapala u dugu recesiju.”

Mit Romni je stavio do znanja da sam ne planira da se kandiduje i pozvao birače da glasaju za preostale republikanske kandidate uz poruku da " osoba koja je toliko nepouzdana i nepoštena poput Hilari Klinton ne sme da postane predsednik".

Donald Tramp je na današnjem skupu u Mejnu, Romnija nazvao propalim kandidatom. Uz podsećanje da je podržao Romnija tokom predsedničke kampanje 2012. godine, Tramp je istakao da ga je bivši guverner Masačusetsa molio za podršku i da bi, kako se izrazio" pao i na kolena za nju. Takođe je ocenio da je Romni vodio najgoru kampanju i da je trebalo da pobedi Baraku Obamu.

Mit Romni, protivkandidat predsednika Baraka Obame na prošlim predsedničkim izborima, poslednjih dana oštro kritikuje Trampa, pre svega zbog odbijanja poslovnog magnata da objavi podatke o porezu koji plaća, te njegovom oklevanju da odbaci podršku bivšeg lidera Kjui kluks klana.

Romnijevi napadi predstavljaju veliki zaokret u odnosu na 2012.godinu, kada je sa Trampom bio u dobrim odnosima.

Donald Tramp je pokazao izuzetnu sposobnost da razumije kako naša ekonomija funkcioniše i da otvori radna mesta za Amerikance", rekao je tada Mit Romni.

Republikanci, koji se protive Trampovoj kandidaturi, kritikuju njegove kontroverzne stavove o trgovini, imigraciji i drugim pitanjima.

XS
SM
MD
LG