Linkovi

Kontrola leta - žrtva budžetskih rezova


Američka Federalna vazduhoplovna služba će početkom aprila početi da zatvara 149 tornjeva za kontrolu letenja, u okviru obaveznog smanjenja budžetskih troškova.

Američka Federalna vazduhoplovna služba će početkom aprila – tačnije od 7. aprila - početi da zatvara 149 tornjeva za kontrolu letenja, u okviru obaveznog smanjenja budžetskih troškova. Zvaničnici transprotne službe kažu da budžetski rezovi u civilnoj avijaciji neće smanjiti bezbednost na kopnu ili u vazduhu.

Kontrolori vazdušnog saobraćaja na aerodromu u Frederiku u Merilendu, više neće usmeravati pilote u ovom prometnom vazdušnom prostoru. Prema obaveznim budžetskim rezovima federalne vlade, ovaj kontrolni toranj se zatvara – kao i još 148 tornjeva na manjim aerodromima širom zemlje.

Zatvaranje kontrolnog tornja zaista znači kretanje unazad“, kaže menadžer aerodroma Kevin Doerti.

On dodaje da se zatvaranjem kontrolnog tornja ukida dodatni nivo bezbednosti na drugom najprometnijem aerodromu u Merilendu.

„Kad se komercijalni avioni ukrste sa školskim saobraćajem, jerdilicama, helikopterima, biće haos. To je i razlog zbog kojeg je ovde sagrađen i otvoren toranj za kontrolu vazdušnog saobraćaja.“

Vlada je nedavno potrošila više od pet miliona dolara za izgradnju tornja, koji je otvoren prošle godine. Sada se povećava i nervoza među kontrolorima pod ugovorom, kao što je Mami Ambroz, koji će da ostanu bez posla.

„Federalna vazduhoplovna služba je smatrala da je toranj neophodan zbog zagušenog saobraćaja, a sada, odjednom, to nema veze sa bezbednošću. Odjednom hoće da zatvore toranj, koji je otvoren pre manje od godine.“

Tod Kirkpatrik se preselio iz Zapadne Virdžinije da bi radio u tornju u Frederiku. Sada, poput mnogih kontrolora pod ugovorom koji rade na manjim aerodromima, moraće opet da se seli i traži drugi posao.

„Potrošio sam gotovo svu ušteđevinu da bih se preselio i prešao da radim ovde. I evo, sada, manje od godinu kasnije, zatvoraju nas. Moram da se snađem, uzmem ono malo novca što mi je ostalo i vratim se u Zapadnu Virdžiniju bez posla i počnem da dobijam nadoknadu za nezaposlene, jer ovde od te pomoći za nezaposlene ne mogu da preživim.“

Aerodrom se ne zatvara, ali će piloti morati međusobno da usaglašavaju sletanja i uzletanja putem radija.

Gradonačelnik Frederika Rendi Meklement kaže da će zatvaranje tornja biti štetno za privlačenje novih firmi na to područje.

„Imali smo i malo povećanje broja aviona koji su dolazili, poslovnih aviona, zahvaljujući kontrolnom tornju. Neke poslovne kompanije nisu htele da lete na Komunalni aerodrom u Frederiku jer nije imao toranj.“

Gradski zvaničnici u Frederiku se nadaju da zatvaranje kontrolnog tornja neće uticati na bezbednost na aerodromu, bez obzira što će važan vazdušni saobraćaj i poslovanje da odu na drugu stranu.
XS
SM
MD
LG