Linkovi

SAD: Poštovaćemo volju Britanaca


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Američki predsjednik Barak Obama uzdržano je reagovao na odluku Britanaca da napuste Evropsku uniju, koja je šokirala mnoge.

"Narod Ujedinjenog Kraljevstva je iznio svoj stav i mi poštujemo njegovu odluku”, rekao je Obama i poručio da je specijalan odnos Sjedinjenih Država i Britanije dugotrajan, te da britansko članstvo u NATO-u ostaje ključan osnov američke inostrane, bezbjednosne i ekonomske politike.

Predsjednik Obama se tokom poslednje posjete Britaniji, u aprilu, snažno usprotivio bregzitu, navodeći da će zemlja morati da “ode na kraj reda” da bi uspostavile nove tragovinske odnose sa Sjedinjenim Državama.

U današnjem saopštenju, Obama je podvukao američki odnos sa Evropskom unijom, navodeći da je unija uradila mnogo na promovisanju stabilnosti, podsticanju ekonomsog rasta i širenju demokratskih principa i ideala širom kontinenta i dalje.

Takođe je naglasio da će Britanija i Evropska unija ostati nezamjenljivi partneri Sjedinjenih Država, čak i dok počinju pregovore o tekućim odnosima, da bi osigurali dalju stabilnost, bezbjednosti i prosperitet za Evropu, Veliki Britaniju, Sjevernu Irsku i svijet.

Obama je u kasnijem obraćanju u Kaliforniji rekao da je razgovarao sa odlazećim britanskim premijerom i da ga je uvjerio da će Sjedinjene Države da održavaju "specijalne veze" sa Britanijom. Predsjednik je takođe razgovarao sa njemačkom kaneclarkom Angelom Merkel, s kojom se saglasio u pogledu tijesne saradnje sa članicama EU narednih nedelja i mjeseci.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden je tokom posjete Irskoj rekao “Voljeli bi smo da je bio drugačiji ishod”. Međutim, dodao je da će Sjedinjene Države da poštuju volju naroda.

Za razliku od aktuelne američke administracije, vjerovatni republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp pozdravio je ishod britanskog referenduma.

"Ljudi žele da vrate svoju zemlju i da budu nezavisni. To vidite širom Evrope”, rekao je Tramp koji je u Škotskoj otvorio teren za golf.

Takođe je uporedio svoju kandidaturu sa glasanjem na referendumu, uz opasku da će, ako pobijedi na izborima u novembru, jačati odnose Sjedinjenih Država i nezavisne Britanije.

Trampova vjerovatna demokratska rivalka Hilari Klinton navela je u saopštenju da poštuje izbor koji je napravio narod u Ujedinjenim Kraljevstvu i dodala da je sada glavni cilj da se osigura da ekonomska neizvjesnost, nastala posle referenduma, ne nanese štetu radnim porodicama u Americi. Takođe je naglasila snažnu posvećenost Amerike specijalnim odnosima sa Britanijom i transatlanstkom savezu sa Evropom.

XS
SM
MD
LG