Linkovi

Keri ponovo na Bliskom istoku

  • Glas Amerike

Američki državni sekretar Džon Keri tokom susreta sa izraelskom ministarkom pravde Cipi Livni

Američki državni sekretar objavio je da će se do kraja meseca vratiti na Bliski istok, u nadi da ponovo pokrene zastali izraelsko-palestinski mirovni proces.

Džon Keri je izjavio da namerava odvojeno da razgovara sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Keri se nešto kasnije u Rimu sastao sa izraelskom ministarkom pravosuđa Cipi Livni, koja je u okviru Kabineta zadužena i za mirovne razgovore.

Mirovni razgovori su u zastoju od kraja 2008. Palestinski zvaničnici kažu da neće da pregovaraju sve dok Izrael ne prekine izgradnju naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu. Izraelci traže razgovore bez preduslova.

Za to vreme u regionu se povećala zategnutost pošto je izraelska policija privela jerusalimskog muftiju Muhameda Huseina, posle žestokih protesta na spornom svetom lokalitetu u Jerusalimu.

Muftija je priveden radi saslušanja o jučerašnjem incidentu, kada su muslimanski vernici kamenicama i stolicama gađali turiste pored džamije Al Aksa. Vrh brda na kojem je džamija, i muslimani i Jevreji smatraju svojim svetilištem.
XS
SM
MD
LG