Linkovi

Keri ponovo na Bliskom istoku


Američki državni sekretar Džon Keri tokom susreta sa izraelskom ministarkom pravde Cipi Livni
Američki državni sekretar Džon Keri tokom susreta sa izraelskom ministarkom pravde Cipi Livni

Američki državni sekretar objavio je da će se do kraja meseca vratiti na Bliski istok, u nadi da ponovo pokrene zastali izraelsko-palestinski mirovni proces.

Džon Keri je izjavio da namerava odvojeno da razgovara sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Keri se nešto kasnije u Rimu sastao sa izraelskom ministarkom pravosuđa Cipi Livni, koja je u okviru Kabineta zadužena i za mirovne razgovore.

Mirovni razgovori su u zastoju od kraja 2008. Palestinski zvaničnici kažu da neće da pregovaraju sve dok Izrael ne prekine izgradnju naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu. Izraelci traže razgovore bez preduslova.

Za to vreme u regionu se povećala zategnutost pošto je izraelska policija privela jerusalimskog muftiju Muhameda Huseina, posle žestokih protesta na spornom svetom lokalitetu u Jerusalimu.

Muftija je priveden radi saslušanja o jučerašnjem incidentu, kada su muslimanski vernici kamenicama i stolicama gađali turiste pored džamije Al Aksa. Vrh brda na kojem je džamija, i muslimani i Jevreji smatraju svojim svetilištem.
XS
SM
MD
LG