Linkovi

SAD planiraju slanje 1.000 vojnika u Kuvajt


Arhiva - Konvoj američkih oklopnih vozila u blizini sela Jalanli, na zapadnim prilazima severnog sirijskog grada Manbidž, 5. marta 2017. (AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN)

Novi plan Sjedinjenih Država u suprotstavljanju Islamskoj državi u Siriji i Iraku, uključuje slanje novih 1.000 vojnika u Kuvajt, rekli su zvaničnici američke vojske za Glas Amerike (VOA) u petak.

Plan čeka konačno odobrenje administracije, ali američki vojnici iz Borbenog tima Druge brigade 82. padobranske divizije, stacionirani u Fort Bragu, Severna Karolina, već su dobili dozvolu za raspoređivanje od vojnih vođa, čim plan bude potpisan.

Trupe će biti na raspolaganju armijskom generalu Stefanu Tausendu, komandantu kopnenih trupa u borbi protiv Islamske države, koji će rasporediti vojnike tamo gde su mu potrebni, rekao je zvaničnik koji nije želeo da daje dodatne informacije, kako bi izbegao odavanje detalja misije.

Arhiva - Američki general Stefan Tausend, u centru levo, razgovara sa iračkim oficirom tokom posete oblasti severno od Bagdada, 8. febraura 2017.
Arhiva - Američki general Stefan Tausend, u centru levo, razgovara sa iračkim oficirom tokom posete oblasti severno od Bagdada, 8. febraura 2017.

Ovaj plan stiže nakon što su zvaničnici rekli za VOA da je oko 300 marinaca stiglo u Siriju kako bi obezbedili dodatne mogućnosti za savezničke snage koje rade na potiskivanju Islamske države iz njenog faktičkog glavnog grada Rake. Vojni zvaničnici kažu za VOA da dodatne mogućnosti, koje obezbeđuju marinci, uključuju artiljerijsku vatru kao podršku lokalnim snagama koje se bore protiv militanata.

Kao dodatne snage uz marince, oko 100 vojnika 75. vojnog rejndžerskog puka raspoređeno je oko Manbidža, Sirija, sa Strajker borbenim oklopnim vozilima. Ti vojnici su tamo kako bi odvratili različite strane da napadaju jedne druge i kako bi obezbedili da se te grupe fokusiraju na borbu protiv militanata Islamske države, rekao je novinarima ranije ove nedelje portparol Pentagona, mornarički kapetan Džef Dejvis.

"Manbidž je slobodan i ne postoji potreba za daljim borbama tamo", rekao je Dejvis.

Armijski general Džozef Votel, koji predvodi Centralnu komandu SAD, rekao je u četvrtak da su vojnici bili slati u Mabidž tokom poslednjih nekoliko meseci kako bi obezbedili da se grupa Islamska država ne pojavi ponovo tamo.

Nove snage SAD poslate su u region kako bi bile pomogle "na bilo koji potreban način da se zauzme Raka", a sam način tek treba da bude određen, rekao je zvaničnik.

Nije jasno da li će Sirijske demokratske snage, koje podržava Amerika i koje uključuju kurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG), snage sirijske opozicije koje podržava Turska, ili neku kombinaciju te dve snage, služiti kao oslobađajuće snage u Raki kada grad bude u potpunosti izolovan.

XS
SM
MD
LG