Linkovi

SAD i Azija - prepreke i u 2016.


Južno kinesko more
Južno kinesko more

Administracija predsednika Obame će se suočiti sa izazovima dok nastoji da se dodatno angažuje u azijsko-pacifičkom bez povećavanja tenzija sa Kinom.

Očekuje se da će Bela kuća biti domaćin liderima azijsko-pacifičkih zemalja u narednoj godini, dok Sjedinjene Države nastavljaju da povećavaju američku moć i uticaj u toj oblasti.

Predsednik Barak Obama kaže da Amerika mora da bude povezana sa azijsko-pacifičkim regionom.

„Azijsko-pacifički region je apsolutno od ključnog značaja za promovisanje bezbednosti, prosperiteta i ljudskog dostojanstva širom sveta. Zato sam posvetio toliko moje spoljne politike jačanju američkog angažovanja u tom regionu.“

U pokušaju da učvrsti SAD kao lidera u tom regionu, Obama je bio domaćin regionalnim liderima u Beloj kući i sastao se sa drugima tokom mnogobrojnih poseta tom regionu.

Ali cilj Sjedinjenih Država da stvore mirnan i prosperitetan azijsko-pacifički region takođe zavisi i od Kongresa i od toga da li će zakonodavci ratifikovati transpacifički trgovinski sporazum 2016. godine. Ovaj sveobuhvatan trgovinski sporazum suočava se sa snažnom opozicijom. Analitičar Kristofer Džonson:

„U mnogim delovima Azije, ekonomija predstavlja bezbednost.“

Pomorski sporovi u Južnom kineskom moru će i dalje da predstavljaju izazov, kaže analitičar Mark Noland.

„Kineske teritorijalne pretenzije i druge aktivnosti stvorile su nervozu među manjim državama u regionu, tako da one podržavaju prisustvo SAD. U isto vreme, one ne žele da budu uvučene u sukob između Sjedinjenih Država i Kine.“

Sjedinjene Države moraju biti oprezne, kaže Džonson.

„To je pitanje balansiranja, da tako kažem, da se partneri i saveznici, posebno u jugoistočnoj Aziji ali i širom Azije, uvere da mogu da računaju na Sjedinjene Države da podrže vojne obaveze u vezi sa rastućim kineskim aktivnostima u regionu, a u isto vreme da se Kinezi uvere da ta strategija ne šteti njihovim ineresima u regionu.“

Sjedinjene Države su se obavezale da pomognu zemljama jugoistočne Azije da izgrade svoje pomorske sposobnosti i pozvale su Kinu da obustavi stvaranje veštačkih ostrva, gradnju i militarizaciju spornih oblasti u Južnom kineskom moru.

Bezbednost u sajber prostoru će i dalje biti izvor trzavica između dve globalne sile, kaže Džonson. Sjedinjene Države veruju da je Kina povezana sa sve većim brojem slučajeva sajber špijunaže protiv vlade i biznisa. Peking to negira.

„Mislim da će biti više političkog pritiska na administraciju da uvede sankcije protiv kineskih korisnika sajber špijunaže, a kada se to desi, Kinezi će verovatno da uzvrate“, kaže Kristofer Džonson.

Posle putovanja u jugoistočnu Aziju u novembru, predsednik Obama je rekao da su Sjedinjene Države spremne na dalje jačanje veza, dok se lideri iz tog regiona spremaju da posete Belu kuću tokom 2016.

XS
SM
MD
LG