Linkovi

Američka vlada protiv spajanja aviokompanija


Spajanjem "Amerikan Erlanza" i Ju Es Ervejza" nastao bi najveći avioprevoznik na svetu , ali neki strahuju da bi se tako ugrozila konkurentnost na tržištu

Američka vlada pokušava da spreči spajanja dva giganta američkog civilnog vazduhoplovstva - kompanija “Ameriken Erlajnz” i “Ju Es Ervejz”.

Dok američka vlada nastoji da spreči spajanje vredno 11 milijardi dolara, “Ameriken Erlajnz” i “Ju Es Ervejz” ne odustaju od svog plana. Naprotiv, one već oglašavaju spajanje koje će ih učiniti najvećim svetskim avioprevoznikom.

Američki Sekretarijat za pravosuđe i još šest saveznih država traže zabranu ugovora o pripajanju i već su podneli tužbu navodeći da će time najviše biti oštećeni korisnici, jer će cene karata i ostalih usluga poskupeti.

Brojne avio kompanije su u protekloj deceniji jednostavno iščezle. Do 2005. u Sjedinjenim Državama je bilo devet velikih avioprevooznika, a danas ih ima pet.
Skorija spajanja bila su Delta i Notvest, Junajted i Kontinental, Sautvest i ErTren.

Putnici se osećaju stešnjenim, avioni su pretrpani i stiče se utisak da se sve posbno naplaćuje. Torba, dodatnih 25 dolara, sedište sa više prostora za noge 45 dolara. Pa čak i nekada besplatni obroci tokom leta sada se naplaćuju od 3 do 8 dolara.

Ameriken i Ju Es Ervejz tvrde da bi njihovo spajanje obezbedilo putnicima ono što ni jedna od njih ne bi bila u stanju sama da uradi.

''Sekretarijat za pravosuđe očekuje od nas da držimo cene iz 2008. kada smo gubili milijarde dolara. Avio kompanije to vise neće da rade”, kaže Deril Dženkins iz Instituta američke avijacije.

Direktor “Ju Es Ervejza” je u svom saopštenju prkosno izjavio da će do spajanja doći pre kraja godine.
XS
SM
MD
LG