Linkovi

Broj terorističkih napada 2014. povećan za trećinu


Prizor sa vebsajta ekstremista kojim se regrutuju novi članovi Islamske države.
Prizor sa vebsajta ekstremista kojim se regrutuju novi članovi Islamske države.

2014. je izvršeno ukupno 13.463 napada, sa više od 32.700 žrtava i više od 34.700 povredjenih. Porast broja ubijenih pripisuje se napadima koji su bili “izuzetno smrtonosni”.

Broj terorističkih napada na svetu prošle godine je povećan za 35%, dok je broj žrtava takvih napada porastao za 81%, u velikoj meri zbog povećanih terorističkih aktivnosti u Iraku, Avganistanu I Nigeriji, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o globalnom terorizmu.

2014. je izvršeno ukupno 13.463 napada, sa više od 32.700 žrtava i više od 34.700 povredjenih. Porast broja ubijenih pripisuje se napadima koji su bili “izuzetno smrtonosni”. Prošle godine se dogodilo 20 napada u kojima je stradalo više od 100 ljudi, u poredjenju sa dva takva napada 2013. U izveštaju se takodje ističe da su teroristi 2014. oteli više od 9.400 ljudi, tri puta više nego 2013.

Najveći broj stradalih u terorističkim napadima i žrtava otmica zabeležen je u Iraku, što se podudara sa ekspanzijom Islamske države.

U Niberiji je više od 1.300 ljudi kidnapovano ili uzeto za taoce u terorističkim napadima 2014, u poredjenju sa manje od stotinu 2013, navodi se u izveštaju. Kako se dodaje, Boko Haram je odgovoran za većinu, ako ne i za sve otmice, uključujući i kidnapovanje nekoliko stotina učenica škole u Čiboku.

U Avganistanu, u napadima koje je izvršio Taliban 2014. ubijeno je više od 3.400 osoba, uključujući i izvršioce napada, a ranjeno više od 3.300.

Islamska država se smatra odgovornom za najveći broj pogibija u terorističkim napadima 2014, a slede Taliban, somalijska militantna grupa al-Šabab i nigerijski Boko Haram.

Zapadni Balkan - izvor terorističkih regruta

U Evropi je 2014. posebnu zabrinutost izazvala pojava stranih terorističkih boraca koji učestvuju u konfliktima u SIriji i Iraku, pridružujući se grupama kao što su Front Al Nusra i Islamska država. Značajan broj tih boraca potekao je iz zemalja kao što su Francuska i Belgija u Zapadnoj Evropi, dok, gledano po glavi stanovnika, zemlje Zapadnog Balkana kao što su Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina predstavljaju značajan izvor terorističkih boraca. U izveštaju se navodi da je izmedju 150 i 200 boraca otišlo za Irak I Siriju iz Kosova. Srbija je takodje zemlja iz koje potiču regruti koji se pridružuju terorističkim borcima, posebno iz Sandžaka i Preševa. S druge strane, konstatuje se da vlada u Beogradu i relevantne agencije nastavljaju bilateralnu saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma, a Srbija je takodje deo globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG