Linkovi

Broj terorističkih napada 2014. povećan za trećinu


Prizor sa vebsajta ekstremista kojim se regrutuju novi članovi Islamske države.

2014. je izvršeno ukupno 13.463 napada, sa više od 32.700 žrtava i više od 34.700 povredjenih. Porast broja ubijenih pripisuje se napadima koji su bili “izuzetno smrtonosni”.

Broj terorističkih napada na svetu prošle godine je povećan za 35%, dok je broj žrtava takvih napada porastao za 81%, u velikoj meri zbog povećanih terorističkih aktivnosti u Iraku, Avganistanu I Nigeriji, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o globalnom terorizmu.

2014. je izvršeno ukupno 13.463 napada, sa više od 32.700 žrtava i više od 34.700 povredjenih. Porast broja ubijenih pripisuje se napadima koji su bili “izuzetno smrtonosni”. Prošle godine se dogodilo 20 napada u kojima je stradalo više od 100 ljudi, u poredjenju sa dva takva napada 2013. U izveštaju se takodje ističe da su teroristi 2014. oteli više od 9.400 ljudi, tri puta više nego 2013.

Najveći broj stradalih u terorističkim napadima i žrtava otmica zabeležen je u Iraku, što se podudara sa ekspanzijom Islamske države.

U Niberiji je više od 1.300 ljudi kidnapovano ili uzeto za taoce u terorističkim napadima 2014, u poredjenju sa manje od stotinu 2013, navodi se u izveštaju. Kako se dodaje, Boko Haram je odgovoran za većinu, ako ne i za sve otmice, uključujući i kidnapovanje nekoliko stotina učenica škole u Čiboku.

U Avganistanu, u napadima koje je izvršio Taliban 2014. ubijeno je više od 3.400 osoba, uključujući i izvršioce napada, a ranjeno više od 3.300.

Islamska država se smatra odgovornom za najveći broj pogibija u terorističkim napadima 2014, a slede Taliban, somalijska militantna grupa al-Šabab i nigerijski Boko Haram.

Zapadni Balkan - izvor terorističkih regruta

U Evropi je 2014. posebnu zabrinutost izazvala pojava stranih terorističkih boraca koji učestvuju u konfliktima u SIriji i Iraku, pridružujući se grupama kao što su Front Al Nusra i Islamska država. Značajan broj tih boraca potekao je iz zemalja kao što su Francuska i Belgija u Zapadnoj Evropi, dok, gledano po glavi stanovnika, zemlje Zapadnog Balkana kao što su Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina predstavljaju značajan izvor terorističkih boraca. U izveštaju se navodi da je izmedju 150 i 200 boraca otišlo za Irak I Siriju iz Kosova. Srbija je takodje zemlja iz koje potiču regruti koji se pridružuju terorističkim borcima, posebno iz Sandžaka i Preševa. S druge strane, konstatuje se da vlada u Beogradu i relevantne agencije nastavljaju bilateralnu saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma, a Srbija je takodje deo globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG