Linkovi

Vojne vežbe američkih i južnokorejskih snaga


Južnokorejski tenk ispaljuje granatu tokom vežbi nedaleko od severnokorejske granice

Američke i južnokorejske snage sprovode na kopnu, u vazduhu i na moru najobimnije vežbe od Korejskog rata, pre skoro 70 godina

Južnokorejski i američki ratni avioni ispaljivali su danas rakete i bacali bombe na mete nedaleko od severnokorejske granice, u okviru najobimnijih vežbi gađanja bojevom municijom od kraja Korejskog rata.

Američki tenkovi i borbeni helikopteri tipa Apači gađali su ciljeve kraj Počeona, dok je nedaleko odatle vežbalo oko 2 hiljade američkih padobranaca i južnokorejskih vojnika.

Dve savezničke države će sutra započeti odvojene trodnevne pomorske vežbe u Žutom moru, u kojima će učestvovati i američki nosač aviona Džordž Vašington sa pratećim brodovima. Jedan predstavnik južnokorejskog ministarstva odbrane opisao je pomorske vežbe kao redovni godišnji događaj.

Ranije ove nedelje Pjongjang je pomenute manevre opisao kao „priželjkivanje invazije Severne Koreje koje pogoršava situaciju“.

Seul je odbacio optužbu da je reč o provokaciji, a ministarstvo odbrane je prenelo novinarima da ni jedna vojska ne može da poboljša svoje sposobnosti bez vežbi.
XS
SM
MD
LG