Linkovi

Presuda u korist bivših akcionara Jukosa


Bivši izvršni direktor Jukosa Mihail Hodorkovski
Bivši izvršni direktor Jukosa Mihail Hodorkovski

Arbitražni sud u Hagu doneo je presudu u korist bivših akcionara Jukosa, u predmetu protiv Rusije i naložio zvaničnoj Moskvi da im isplati odštetu od 50 milijardi dolara zbog nacionalizacije imovine tog bivšeg naftnog giganta.

Tužbu sudu podnela je Grupa Menatep Limited, koja predstavlja interese bivše kompanije čiji je glavni akcionar bio Mihail Hodorovski. Hodorovski je svojevremeno važio za najbogatijeg čoveka u Rusiji. On danas ne poseduje nikakve akcije GML, koja je zahtevala nadoknadu od 114 milijardi dolara.

Sud je naveo da je kampanja protiv Jukosa bila politički motivisana, ističući da se rusko pravosuđe povinovalo želji ruskih vlasti da se Jukos prisili na bankrotstvo, a da se zatim uhapsi osoba koja je pokazivala znake da postaje politički suparnik.

Ruska vlada pod predsednikom Vladimirom Putinom odredila je ogroman porez bivšoj naftnoj kompaniji, da bi zatim protiv Jukosa bila podignuta tužba zbog neplaćanja poreza. Tadašnji vlasnik Jukosa , Mihail Horodovski, osuđen je 2005. za prevare, dok je pušten na slobodu u decembru 2013. U međuvremenu, imovina Jukosa je nacionalizovana.

Današnja presuda usledila je posle gotovo deset godina sudskih pretresa, u jeku zategnutih odnosa Rusije i Holandije zbog obaranja malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade, uključujući oko 200 holandskih državljana.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da Rusija namerava da podnese žalbu na presudu.

XS
SM
MD
LG