Linkovi

Rusija članica Svetske trgovinske organizacije


Generalni direktor STO-a Paskal Lami (L) i glavni pregovarač za članstvo Rusije Maksim Medvedkov
Generalni direktor STO-a Paskal Lami (L) i glavni pregovarač za članstvo Rusije Maksim Medvedkov

Zbog usporenog rasta svetske ekonomije, pozitivni efekti članstva međutim neće biti brzi kao što je bio slučaj sa Kinom 2001.

Poslije gotovo dvije decenije pregovora, Rusija je postala 156. članica Svjetske trgovinske organizacije. Generalni direktor STO-a Paskal Lami rekao je da je članstvo znak povjerenja u organizaciju i u ono što ona može da donese svojim članicama, ali i upozorio da je ekonomski procvat, koji je zabilježen u Kini nakon učlanjenja, malo vjerovatan u Rusiji.

Na članstvo u ovom klubu, Rusija je čekala gotovo dvije decenije. Danas je konačno postala dio Svjetske trgovinske organizacije. Zbog usporenog rasta svjetske ekonomije, pozitivni efekti članstva međutim možda neće biti brzi, kao što je bio slučaj sa Kinom 2001. Generalni direktor organizacije Paskal Lami rekao da je teško upoređivati se sa Pekingom.

"Rusija postaje dio svjetskog trovinskog sistema sa izvoznom tržištem koje se i dalje uglavnom oslanja na goriva i minerale, koji čine dvije trećine ruskog izvoza. Tako da kratkoročna slika nije ista kao srednjoročna i dugoročna. I moj stav, kao i ruskih vlasti, je da bi ovo trebalo da bude važan doprinos budućoj diversifikaciji ruskog izvoza”.

Svjetska banka navodi da bi učlanjenje, u srednjoročnom periodu, moglo da dovede do rasta bruto društvenog proizvoda Rusije i do 3,3 odsto. Dugoročno, taj rast bi mogao da bude 11 odsto, dok bi najviše koristi imao sektor usluga. Takođe se očekuje da će zemlja uštedjeti milijarde zahvaljujući nižim carinskim tarifama. Nisu međutim sve vijesti dobre.

"Mnogi ljudi trenutno posmatraju Rusiju kao neku vrstu ostrva stabilnosti, kada je riječ o ekonomiji i valuti. Mislim da je sada teško davati bilo kakve garancije. Vlada jedino može da nastavi da sprovodi potrebne reforme, čiji cilj je otvorenija, raznovrsnija ekonomija, što bi bilo od koristi svim stranim investitorima”, ističe jedand od direktora u Sberbanci Dmitrij Sredin.

Rusija takođe ima reputacija zemlje u kojoj postoji takozvani ortački kapitalizam, veliki broj organičenja, te nepoštovanje prava investitora. Svjetska trgovinska organizacije međutim nema planove za rješenje problema korupcije.

"U Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ne postoji nekakav međunarodni sistem koji bi obuzdao korupciju. Postoje međunarodni pravni instrumenti u Ujedinjenim nacijama, OCED-u, kojima Rusija može da se pridruži u budućnosti. Ovaj problem međutim nije dio pravnih propisa STO-a”, kazao je Lami.

Moskva je postigla dogovor o postepenom pridruženju organizaciji. Uticaj članstva na zemlju će pak možda biti teško kontrolisati.
XS
SM
MD
LG