Linkovi

Lavrov: SAD „agresivne“ u stavovima o svetskim pitanjima


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je rekao da govor o stanju unije predsednika SAD, Baraka Obame predstavlja odraz želje Amerike da dominira svetskim pitanjima.

Lavrov je to izjavio danas pred sastanak u Berlinu o Ukrajini. On je rekao da su Sjedinjene Države predstavile „agresivan kurs“, ali je dodao da Moskva i dalje saradjuje sa Zapadom u borbi protiv terorizma, uprkos tenzijama oko Ukrajine.

Predsednik Obama je u govoru o stanju unije istakao da su SAD snažno ujedinjene sa svojim saveznicima, a da je Rusija izolovana, dok je ekonomija Moskve u lošem stanju. Ruska ekonomija je suočena sa posledicama zapadnih sankcija uvedenih povodom ukrajinske krize.

Kasnije danas u Berlinu, Lavrov će se sastati sa funkcionerima Ukrajine, Francuske i Nemačke. On je ukazao da očekuje da razgovori budu fokusirani na povlačenje teškog naoružanja sa linije fronta u Ukrajini, gde je sukob izmedju ukrajinskih trupa i proruskih separatista eskalirao.

Lavrov je ponovo izjavio da Rusija ne podržava separatiste.

Ukrajina je juče saopštila da su ruske snage napale ukrajinske vojne jedinice koje se bore protiv separatista u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk, što Rusija takodje negira.

XS
SM
MD
LG