Linkovi

Kremlj žali zbog špijunskog skandala


Američki ambasador u Moskvi Majkl MekFoul
Američki ambasador u Moskvi Majkl MekFoul

Rusija: Pokušaj Rajana Fogla da regrutuje ruskog obaveštajca da radi za američku CIA-u ne doprinosi jačanju uzajamnog poverenja

Kremlj je izrazio žaljenje zbog incidenta povodom kojeg je proteran američki diplomata Rajan Fogl, osumnjičen da je špijun američke Centralne obaveštajne agencije - CIA.

Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, danas je rekao je da pokušaj Rajana Fogla da regrutuje jednog ruskog obaveštajnog operativca da radi za američku Centralnu obaveštajnu agenciju ne doprinosi jačanju uzajamnog poverenja dva bivša hladnoratovska neprijatelja.

Fogla, koji je obavljao dužnost trećeg sekretara u ambasadi SAD u Moskvi, priveli su u ponedeljak uveče agenti ruske Federalne službe bezbednosti zbog, kako se navodi, posedovanja velike količine novca, perike, mikrofona i pisanih uputstava za dalju komunikaciju sa ruskim operativcem koga je pokušavao da zavrbuje. Ruska državna televizija objavila je snimke hapšenja Fogla kao i njegovu navodnu špijunsku tehničku opremu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas ambasadora SAD u Moskvi Majkla Mekfola u rusko Ministarstvo spoljnih poslova na kratak razgovor. Mekfol je odbio da komentariše taj susret.

Posle jučerašnjeg razgovora sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijom, u Švedskoj, Lavrov je takođe rekao da nema potrebe da se taj skandal komentariše.

Lavrov je rekao da on i Keri nisu razgovarali o tom incidentu, dodajući da je besmisleno razgovarati o događaju koji je već poznat javnosti.

Ovonedeljni špijunski skandal je najnoviji u seriji sporova između Moskve i Vašingtona. Dve strane se ne slažu u pogledu nekoliko važnih međunarodnih pitanja, uključujući Siriju, američki antiraketni odbrambeni štit i usvajanje ruske siročadi od strane američkih državljana.

U međuvremenu, Moskva nije saopštila nikakve dodatne mere u vezi sa navodnim špijunskim aktivnostima Rajana Fogla.
XS
SM
MD
LG