Linkovi

Rusija zabranila boravak američkom novinaru


Američki novinar i književnik Dejvid Sater

U razgovoru za Glas Amerike putem Skajpa novinar Dejvid Sater, koji se sada nalazi u Londonu, naveo da su ga ruske vlasti obavestile u decembru da mu je odobrena viza.

Moskva je danas zabranila američkom novinaru Dejvidu Sateru boravak u Rusiji na pet godina zbog njegove sporne vize. Novinarski veteran i savetnik Radio Slobodne Evrope, Dejvid Sater, inače je poznat po svojoj dugogodišnjoj kritici ruske vlade. I Radio Slobodnu Evropu i Glas Amerike finansira američka vlada.

U razgovoru za Glas Amerike putem Skajpa novinar Dejvid Sater, koji se sada nalazi u Londonu. naveo je da su ga ruske vlasti obavestile u decembru da mu je odobrena viza.

Međutim, kasnije mu je ruska ambasada u Ukrajini saopštila nešto drugo.

"U informaciji je rečeno da su odgovorni organi vlasti odlučili da je moj boravak na teritoriji Rusije nepoželjan i da mi je zabranjen ulaz u Rusiju.“, kaže Sater

Rusko ministarstvo spoljnih poslov je u utorak izdalo tu zabranu zbog, kako je rečeno, “grubih prekršaja u postupku izdavanja vize." Sater tvrdi da je odluka politički motivisana.

On već godinama kritikuje ruske vlaste zbog autoritarnosti i korupcije. Sater je inače živeo i radio u Moskvi, a i izdao je nekoliko knjiga o Rusiji.

"Razlog ovog postupka je po meni, gubitak samopouzdanja ruskog režima. Njima je, verujem, jasno da više nisu na čvrstom tlu kao što su nekada bili. Oni ne žele novinare koji dobro poznaju prilike u zemlji”, kaže Sater.

Sjedinjene Države su izrazile “razočarenje” zato što je Rusija uskratila vizu Sateru.

"Američka ambasada u Moskvi pokrenula je pitanje ovog slučaja i uopšte tretmana novinara i medijskih organizacija u Rusiji. Kao što smo mnogo puta do sada rekli, ometanje slobodnog toka informacija potkopava slobodnu razmenu mišljenja i diskusiju čime se guši inovacija i dinamika u društvu. Nastavićemo da pratimo ovaj slučaj", izjavila je Mari Harf, portparolka Stejt departmenta.

Saterov slučaj podseća na period Hladnog rata, kada je proterivanje novinara iz Moskve bila česta praksa.

Do ove odluke dolazi svega nekoliko nedelja pre početka Zimskih olimpiskih igara u Sočiju.

U nedavnoj kolumni za kablovsku mrežu CNN, Sater je prošlomesečni teroristički napad u Volgogradu nazvao “zlokobnim znakom” za olimpijske igre u Sočiju, koje bi mogle da se pretvore, kako se izrazio, “u jednu od najvećih katastrofa u istoriji Olimpijade”.
XS
SM
MD
LG