Linkovi

Američki kauboji u Rusiji


Darel Stivenson, američki kauboj i rančer, pomaže Rusiji da obnovi svoj stočni fond.

Posle raspada Sovjetskog Saveza, Rusi su pojeli najveći deo svojih goveda. Sada američki rančeri pomažu u obnavljanju ruskog stočnog fonda.

Darel Stivenson, američki kauboj i odgajivač goveda, ne jaše po ruskim pašnjacima u okviru snimanja nekog kaubojskog filma. On donosi u Rusiju američka goveda za mesnu industriju i američko iskustvo u odgajanju stoke.

Posle raspada Sovjetskog Saveza, raspala se i proizvodnja govedine. Ljudi su jednostavno pojeli svoja krda stoke. Rusija, najveća zemlja na svetu, sada uvozi najveći deo govedine za ishranu. Ruski fond goveda za meso je sada manji od jednog procenta ukupnog američkog fonda, uprkos – kako ističe Stivenson – izvanrednim uslovima u zemlji.

„Ova zemlja ima neverovatne mogućnosti u pogledu ogromnih izvora. Neverovatna količina raspoloživih pašnjaka, bez obzira da li su obrađena ili ne“, kaže Darel.

Američki kauboji u Rusiji
Američki kauboji u Rusiji

Goveda rase Crni angus su prošle godine iz Montane dopremljena brodovima i teretnim avionima. Pre svega nekoliko meseci, njihova prva telad su se otelila na pašnjacima u Rusiji.

„Pomažemo da se razmnože lokalna krda goveda, regionalno krdo i na posletku nacionalno krdo stoke za meso. Uz to ide i obučavanje lokalne radne snage.“

Jedan od radnika na ranču je Viktor Korovkin, koji je odrastao ovde i video mnoge ljude koji su dolazili i odnosili imovinu stare seoske zadruge. Kada je počeo zajednički američko-ruski projekat, zaposlio se kao čuvar. Sada je predradnik na ranču.

Tehnologija je modernija. Sva ovdašnja tehnologija je nova. Nešto je uvezeno, a nešto je odavde.“

Veterinarka na ranču, Ekaterina Zimina, kaže da su Rusi navikli da rade sa mlečnim kravama koje su u štali, a ne sa govedima na otvorenom prostoru.

Zaista je teško naći u Rusiji dovoljno dobre ljude koji mogu da odgajaju goveda za meso. Rusija je poznata kao zemlja mleka. Imamo mnogo krda mlečnih krava, ali odgajanje mlečnih krava i goveda za meso je potpuno različito.“

S obzirom da je Rusija rešena da postane samodovoljna u pogledu hrane, sve više i više investitora se upućuje južno od Moskve – da vidi novi ranč koji vode Amerikanci. Zahvaljujući obilju jeftine zemlje i dužoj sezoni nego u većem delu američkih pašnjaka, Ekaterina veruje da će uskoro mnogo više Rusa jahati po okolini.

Zajedno možemo da pokažemo svim ovim ljudima da to nije nešto iz filmova, da kauboji stvarno postoje i da je to stvarno naporan posao, ali da je moguće sve to raditi čak i u Rusiji.“

Budući da Rusija radi na obnovi prehrambene nezavisnosti, Rusi će uskoro da jedu bifteke Crnog angusa odgajenog na crnici na jugu Rusije.

XS
SM
MD
LG